Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno opraví stezku u přehrady, budou ji moct objet cyklisté

Brno za téměř dvacet pět milionů korun opraví turistickou trasu Zouvalka mezi lávkou pod hradem Veveří a lodní zastávkou Cyklistická u Brněnské přehrady. Úsek v délce 821 metrů naváže na zpevněnou stezku před lodní zastávkou. Lidé tak budou moct přehradu nejen obejít, ale také objet na kole, sdělil dnes primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).

Investiční záměr schválili brněnští radní. "Současná trasa vede po levém údolním svahu vodní nádrže Brněnské přehrady, na severním konci navazuje na lávku pro pěší a cyklisty pod hradem Veveří, na jižním konci zase na nejprve zpevněnou a následně asfaltovou lesní komunikaci, která vede k ulici Hrázní a restauraci U Šuláka," řekl mluvčí brněnského magistrátu
Pavel Žára.

Podle něj byla současná trasa v minulých letech na některých místech vyspravena, a proto je průchozí. "V několika místech je ale velmi úzká a pro starší návštěvníky nebo rodiny je obtížně schůdná," poznamenal Žára.

Díky rekonstrukci se stezka rozšíří. Město zvažovalo tři varianty. "Jedna byla za 65 milionů a umožnila by lidem jezdit přímo nad hladinou. Ačkoli by to bylo romantické, kvůli vysokým nákladům jsme ji vyloučili," sdělil Kotzian. Další dvě varianty byly za 16 a 25 milionů. "Vybrali jsme tu dražší, protože počítá s šířkou stezky dva metry, kdežto lacinější pouze s 1,5 metru," uvedl Kotzian.

Užší vyrianta by nedovolila provoz cyklistům. "Na stezce chceme smíšený provoz, abychom lidem umožnili objet přehradu na kole. Z toho důvodu nemůžeme vědomě budovat úseky, o kterých dobře víme, že na nich nebude cyklodoprava možná," dodal Kotzian. 

K důvodům vysokých nákladů na krátký úsek uvedl, že terén u přehrady je složitý. "Je tam skalní masiv, svah ujíždí a drolí se," uzavřel Kotzian.

Zdroj ČTK

Štítky cyklostezka, Prýgl, Prígl, přehrada, Brno, chodník, rekonstrukce, oprava, Kotzian, Robert Kotzian, cyklista, Hrad Veveří, ODS, Brněnská přehrada, Zouvalka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno opraví stezku u přehrady, budou ji moct objet cyklisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.