Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno bude pod Špilberkem pěstovat vlastní víno

Brno se vrací k tradici pěstování vinné révy na kopci pod hradem Špilberk. Radnice ve spolupráci se spolkem Vinice na Špilberku založí na ploše o výměře 700 metrů čtverečních vinici, která bude mít na 420 rostlin vinné révy.

Spolek ji bude po dalších téměř 20 let opečovávat. Zavázal se, že na lahvích vína bude uvádět logo města a 30 procent produkce vína poskytne Brnu na jeho prezentaci, informoval dnes novináře primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).

Brněnští radní schválili poskytnutí pozemku spolku do roku 2033. "Ve spolupráci s městskou organizací Veřejná zeleň města Brna, Odborem životního prostředí Magistrátu města Brna a spolkem Vinice na Špilberku jsme připravili dohodu o založení a provozování vinice. Cílem je návrat k tradici pěstování vinné révy uprostřed města," uvedl primátor Brna Roman Onderka.

Spolek se v dohodě zavázal na vlastní náklady vysadit vinici a stejně tak o ni pečovat. "Na etiketách lahví vína bude spolek uvádět logo města Brna a jako protiplnění za poskytnutí pozemku dá 30 procent produkce radnici za účelem prezentace města. Myslím, že je to spravedlivá dohoda," uvedl Pospíšil.

"Brno je centrum jižní Moravy, pro niž je víno symbolem a ústředním produktem," poznamenal Onderka. "Brno se symbolicky dostává například na úroveň německého Stuttgartu, který má své vinohrady a svoje víno," řekl Pospíšil.

Zdroj ČTK

Štítky víno, pěstování, Brno, Špilberk, město, magistrát, réva, hrozny, zprávy, hroznové víno, vinice, Oliver Pospíšil, Roman Onderka, ČSSD, Stuttgart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude pod Špilberkem pěstovat vlastní víno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.