Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bauhaus získal po vleklých sporech kolaudační souhlas

Po ročních soudních sporech v pondělí otevřel Bauhaus v Brně-Ivanovicích, když získal zbývající kolaudační souhlasy. Je to pro nás velká satisfakce a potvrzení, že jsme v projektu dodržovali platné zákony, řekl jednatel Bauhausu Aleš Pacal.

Stavba již byla částečně zkolaudovaná loni, ale chyběly tři kolaudační souhlasy. Stavební úřad je odmítl vydat s odkazem na usnesení pražského městského soudu z loňského září. Ten totiž přiznal odkladný účinek žalobě aktivistů z června 2010, kteří napadali certifikát, na jehož základě stavba vznikla.

Ústavní soud však letos v březnu rozhodl, že napadený certifikát je veřejnoprávním aktem a má stejné faktické a právní účinky jako stavební povolení.

Nejvyšší správní soud navíc v těchto dnech rozhodl, že se případem nemají zabývat soudy, ale příslušné úřady, a proto Bauhaus v pondělí otevřel zákazníkům bránu. „Získání kolaudace je pro nás velkou satisfakcí. Potvrdilo se, že jsme zákon neporušili,“ sdělil Pacal.

Společnost přitom kvůli průtahům musela propustit na 80 zaměstnanců. „Slíbili jsme, že je v okamžiku otevření vezmeme zpět. Těší mě, že mohu tento slib splnit. Celkem 27 jich nastoupilo a 10 nástup přislíbilo. S dalšími 10 jsme se dosud nemohli spojit a zbytek se rozhoduje, zda práci přijme. Dokud se nerozhodnou, jejich místa obsazovat nebudeme,“ řekl jednatel.

Podle něj vznikla oddalováním otevření škoda 130 milionů korun právě na úhradách platů a platbě nájemného. Výši možného zisku, kterou společnost mohla v případě bezproblémového otevření mít, však Pacal nekomentoval. Investor však chce škody vymáhat všemi dostupnými právními kroky.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky Brno, Bauhaus, spory, kolaudace, Ivanovice, Městský soud v Praze, Nejvyšší správní soud České republiky, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bauhaus získal po vleklých sporech kolaudační souhlas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.