Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

AZ Tower v desítce nejlepších výškových staveb světa 2013

Dosud nejvyšší budova v České republice, AZ Tower, zaujala odborníky ze světa architektury natolik, že byla v rámci soutěže Emporis Skycraper Award oceněna devátým místem mezi výškovými stavbami světa. Město Brno se tak dostalo na mapu světové architektury.

Cena Emporis Skycraper Award je udílena odborníky ze světa architektury na základě dvou hlavních kritérií – funkčnosti budovy a jejího designu. Cenu uděluje od roku 2000 společnost Emporis, která sídlí v Hamburku. Zajímavé je, že do soutěže není možné se nijak přihlásit – nominaci i vítěze určuje odborná nezávislá porota, složená z expertů. V roce 2013 bylo nominováno celkem 300 světových výškových staveb, přičemž AZ Tower se umístil na devátém místě. K tomu, aby mohla být budova nominována, je zapotřebí, aby byla dokončena v roce udílení ceny a měřila nejméně 100 metrů.

„Mám z tohoto ocenění obrovskou radost. Je důkazem, že Brno se neustále přibližuje ostatním evropským metropolím a zároveň se městu daří budovat svoji originální tvář. AZ Tower se přes četné hlasy kritiků ukazuje jako správná volba. V budově jsou obsazeny všechny byty a velká většina kanceláří, její funkce je tedy naplněna. A umístěním v tak prestižní soutěži, jako je Emporis Skycraper Award, získáváme další mezinárodní ohlas pro Brno a také nezávislé ujištění, že budova byla postavená dobře,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Stavba AZ Tower byla zahájena v dubnu 2011. Výšky rekordních 111 metrů dosáhla v září 2012. Statika budovy je navržena tak, aby odolala zemětřesení o síle 6 stupňů Richterovy stupnice. Objekt nabízí přes 17 000 metrů čtverečních obchodních, kancelářských a rezidenčních ploch. Parkování ve dvou podzemních podlažích nabízí stání pro 272 aut. Součástí budovy je restaurace, obchody, archiv, fitness centrum a bazén.

Tisková zpráva

Štítky AZ Tower, stavba, žebříček, top 10, mrakodrapy, hodnocení, Brno, onderka, architektura, soutěž, Česko, Hamburk, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AZ Tower v desítce nejlepších výškových staveb světa 2013  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.