Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Archeologové našli v Brně lebku čtvrtohorního nosorožce

Archeologové objevili v uplynulých dnech v Brně-Obřanech zachovalou lebku čtvrtohorního nosorožce. Vykopali ji na místě, kde se počítá s přístavbou rodinného domu. Jde o unikátní nález. Buď jde o pozůstatky nosorožce srstnatého, nebo starší, a tedy také vzácnější zvíře druhu stephanorhinus kirchbergensis, řekla dnes paleozooložka Miriam Nývltová Fišárková. Odpověď na tuto otázku zjistí dalším výzkumem.

Na podivný nález kostí v zemi upozornili archeology majitelé domu. Při odkývání půdy se pak našla zhruba půlmetrová lebka nosorožce, jeho kolenní klouby, obratle a žebro. Rohy jsou z rohoviny, která není tak odolná zkáze jako kosti. Většinou, stejně jako v tomto případě, u koster nosorožců chybí.

"Zajímavé je to, že nosorožec ležel v dávno zaniklém korytě řeky. V těchto případech se z kostí podaří zachránit obvykle jen úlomky, protože je zničily říční kameny. V tomto případě se tak nestalo, kostra byla zahrnuta říčním štěrkem," řekl vedoucí archeologického výzkumu na místě nálezu Marek Lečbych.

Pokud by to byla lebka nosorožce srstnatého, šlo by o zvíře patřící mezi takzvanou megafaunu, která obývala Evropu v dobách ledových v takzvaném pleistocénu, tedy někdy zhruba před 25.000 lety. Kromě nosorožců do ní patřili mamuti nebo šavlozubí lvi.

Výzkum však může ukázat, že archeologové našli ještě větší raritu, protože může jít také o nosorožce druhu stephanorhinus kirchbergensis, jenž žil zhruba před 150.000 lety.

"Nyní bude nutné srovnávat nalezené kosti s těmi, které již máme v muzeích. Kdy budeme vědět přesně, jakého nosorožce jsme našli, to nelze odhadnout," dodala Nývltová Fišárková.

Štítky archeologie, Obřany, nosorožec, vykopávky, pravěk, Brno, doba ledová, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli v Brně lebku čtvrtohorního nosorožce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.