Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Brněnští skauti se na Moraváku zamyslí nad budoucností

Jak bude vypadat svět a český skauting v roce 2031? Jakou měnou budeme platit a jakými auty budeme jezdit? Stane se z Brna hlavní město? Jaké výzvy nás čekají a jaká bude role skautů a skautek ve společnosti? Bude v roce 2031 v Čechách, na Moravě a ve Slezsku sto tisíc skautů?

Na všechny tyto otázky se snaží po celém Česku odpovědět série diskuzí s názvem “Budoucnost skautingu začíná nyní”, které jsou součástí projektu Svojsíkův sen. Druhá diskuze míří po Praze do Brna a uskuteční se zítra, tedy 25. ledna od 19 hodin ve Skautském institutu na Moravském náměstí. Úvodní část se v předvečer druhého kola prezidentské volby ponese v duchu politiky, s úvodním slovem vystoupí politolog Masarykovy univerzity Stanislav Balík, mezi skauty známý jako Ježek. Druhá část diskuze bude patřit diskuzi o budoucnosti světa a skautingu.

“Pokládáme si otázku, jak bude vypadat svět v roce 2031? Žijeme v době, kdy se připravujeme k letu na jinou planetu v naší Sluneční soustavě, připravují se autonomní auta a kryptoměny jako jsou bitcony neustále posilují. Bohužel navzdory tomu mezi sebou lidé díky modernějším a modernějším technologiím čím dál tím méně komunikují. Chceme si vůbec představit, jak se to bude vyvíjet dál? To, co jsme si o rozvoji naší společnosti mysleli před 14 lety neplatí. Vyvíjíme se totiž mnohem rychleji než sami čekáme,” vysvětluje podstatu diskuzí šéf projektu Svojsíkův sen Martin Štěrba.

Na začátku byl nesplněný sen

Impulsem počátku projektu Svojsíkův sen byl neuskutečněný plán A. B. Svojsíka o světovém skautském jamboree v Praze. To se mělo konat v létě roku 1933. Československo bylo jasným favoritem i díky tomu, že jamboree bylo Praze "slíbeno" původně na rok 1928. Československé úřady nedokázaly včas vystavit státní záruku, a akce se zde bohužel nekonala. Svojsíkův sen je platforma, která českým skautkám a skautům nabízí pohled do minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Všechno totiž souvisí se vším. Když by Antonín Benjamín Svojsík viděl dnešní skauting, měl by z něj radost. Myšlenky, které prosazoval na počátku 20. století, jsou totiž stále živé.

Foto Skautský institut | Zdroj Skautský institut v Brně

Štítky skauti, Brno, Antonín Benjamin Svojsík, Česko, Praha, projekt, Stanislav Balík, Morava, Slezsko, Masarykova univerzita, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští skauti se na Moraváku zamyslí nad budoucností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.