Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTOGALERIE: Brnem prošly víc jak dvě stovky švihlých chodců, vyrovnaly tak vlastní rekord

Buřinky na hlavě, oblek, kufřík nebo hůlka v ruce a švih! nohou dopředu, nahoru, doleva, za sebe a vpřed. Brnem dnes prošel švihlý pochod. Jeho účastníci již posedmé napodobovali a zároveň originálně rozvíjeli silly walk. Při počtu zhruba 250 chodců tak překonali vlastní rekord z loňského roku.

Pochod odstartoval na Moravském náměstí a následoval do centra. Jak šel ale pochod městem, lidé odpadávali. „Řada z nich nechodila švihle, ale přihlížela, v cíli nás bylo méně než na začátku," připustil organizátor Adam Jandora. Podle něj se akce stává tradicí a je z ní další brněnský evergreen. Koná se i v dalších českých městech. Jandora vyjmenoval Znojmo, Ostravu nebo České Budějovice. Snem organizátorů je, že jednou přijede i slavný herec John Cleese, který zatím organizátory podporuje jen na sociálních sítích.

Styl netradiční chůze si může každý účastník vymyslet sám nebo napodobit tu ze slavného skeče, což obnáší vysoké předkopávání, zakopávání i překvapivé otočky. Účastníkům se také doporučuje oblek doplněný buřinkou a aktovkou. Cílem pochodu je rozšířit fenomén Monty Python, ale hlavně pobavit účastníky a přihlížející.

Poprvé se "švihlá chůze" objevila v 70. letech v populárním britském komediálním seriálu Monty Pythonův létající cirkus z produkce BBC. V seriálu je také zmínka o dni švihlé chůze, který připadá na 7. ledna. Adam Jandora a Dan Mašek byli možná prvními na světě, kteří pochody organizují pravidelně právě v tento den.
 

Švihlá chůze Brnem optikou Berni Photography

Neděle, 7. ledna 2018, 22:06

Švihlá chůze Brnem optikou Berni Photography
Švihlá chůze Brnem optikou Berni Photography

Autoři | Foto Berni Photography | Zdroj ČTK

Štítky Silly Walk, Brno, Monty Python, rekord, John Cleese, Moravské náměstí, Ostrava, České Budějovice, Znojmo, Monty Pythonův létající cirkus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Brnem prošly víc jak dvě stovky švihlých chodců, vyrovnaly tak vlastní rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.