Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnská zoo přijde o svého miláčka. Dvouletá lední medvědice Noria se stěhuje do Německa

Lední medvědice Noria oslavila v listopadu druhé narozeniny, dorostla tedy do věku, kdy mláďata opouští svoje matky a osamostatňují se. Konec dětství se nevyhne ani volně žijícím medvědům, ani těm v lidské péči. Noriu jsme proto přestěhovali do odstavného výběhu vedle hlavní expozice. V následujících šesti měsících ji čeká stěhování z brněnské zoo do německého Rostocku.

„Prvním krokem k osamostatnění Norii je odstav, který je v životě mláděte vždy velmi bolestným obdobím. Abychom jí situaci trochu usnadnili, rozhodli jsme se pro postup, který jí umožní první týdny bez matky prožít ve známém prostředí a v péči chovatelů, kteří se o ni od malička starají,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Noria se přesunula do odstavného výběhu, který během jejího dospívání využíval samec Umca. Toho čekají nové námluvy a opětovné spojení se samicí Corou. V zázemí pak budou chovatelé Noriu připravovat na velké stěhování do nové zoo.

„Lední medvědi jsou zařazeni do EEP (Evropský záchovný program), jehož cílem je vytvořit záchovnou populaci, zálohu pro případ, že by se situace v přírodě zhoršila a hrozilo by, že jejich druh vyhyne. Aby i Noria mohla programu přispět a mít vlastní mláďata, musí opustit domovskou zoo,“ vysvětlila kurátorka savců Dorota Gremlicová.

„O umístění mladých medvědů rozhoduje koordinátor EEP spolu s komisí odborníků, to jejich úkolem je vybrat pro Noriu vhodný domov a partnera. Naším úkolem je Norinku na stěhování co nejlépe připravit,“ doplnila Gremlicová.

Noria by měla putovat do německého Rostocku, kde v současné době budují novou expozici pro lední medvědy. Dokončení stavby je plánováno v půběhu prvních šesti měsíců roku 2018. S koordinátorem zároveň domlouváme, aby byla Noria v Německu v deponaci a mohla se případně do Brna vrátit.

Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Zoo Brno, lední medvědi, mládě, Noria, Zoologická zahrada Brno, Německo, stěhování, Rostock, medvědice, narozeniny, Cora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo přijde o svého miláčka. Dvouletá lední medvědice Noria se stěhuje do Německa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.