Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Masarykova univerzita představila nové logo. Mezi studenty vyvolalo pořádný rozruch

Masarykova univerzita dnes představila nové logo, které si daruje ke svému 100. výročí v roce 2019. Nové logo a na to navázaný jednotný vizuální styl začne zavádět do praxe během příštího roku. Představení nového loga vyvolalo především mezi studenty pořádný rozruch.

Autorem nového vizuálního stylu je pražské Studio Najbrt, které uspělo s návrhem odkazujícím k funkcionalistické tradici. „Vychází z myšlenky funkcionalismu, meziválečné doby a ideálů, které si s nimi spojujeme. Myslíme si totiž, že se překrývají i s hodnotami Masarykovy univerzity. Proto je vizuální styl účelný a jednoduchý,“ vysvětlil Aleš Najbrt. Studio Najbrt vzešlo z dvoukolového výběrového řízení. Vítězný návrh od studia, které zajišťuje vizuální stránku například karlovarskému festivalu, vybrala desetičlenná porota složená z odborníků na design, zaměstnanců a studentů univerzity.

Nové logo v prních hodinách přijato spíše negativně

Univerzita zveřejnila nový vizuální styl na sociálních sítích. Během prvních pár hodin zde ale převažovaly spíše negativní reakce. „Kdo tohle mohl schválit? a kolik za to univerzita nasolila? Vždyť je to naprostý hnus. Další věc, kterou svým známým z jiných univerzit nebudu schopen vysvětlit," napsal pod představení nového loga Roman Vaněk.

Na druhou stranu se přirozeně našli také ti, kteří novou vizuální tvář chválí. „Myslím, že je to dobrá práce. Logo je perfektně minimalistické připodobňující o sebe opřené knihy. Navíc je v tom trochu severského feelingu. Průměrní lidé s nedostatkem představivosti budou kritizovat jakoukoliv změnu," komentovala Lucie Cápková.

„Výrazná změna jakou je nové logo a celkový vizuál univerzity vždy vyvolá spoustu reakcí, ať už pozitivních či negativních. Univerzita je nesmírně různorodá instituce a najít jednoduchý jednotící nástroj není snadné. Aktuální odezva je přirozená. Rádi o tom povedeme debatu - na vlastních interních sítítích i veřejně," shrnula mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Dárek ke 100. výročí

Univerzita mění tvář po 27 letech. Kompletně v novém by chtěla být v lednu roku 2019, kdy oslaví 100. výročí založení. Současné logo, které písmena M a U obkroužené latinským nápisem Universitas Masarykiana Brunensis, vzniklo roku 1990.

„Současné logo vznikalo ve spěchu a je poplatné době, kdy se mnohé vysoké školy prezentovaly značkami ve tvaru pečeti, i když to v řadě případů nemělo žádnou historickou souvislost. Ke 100. výročí potřebujeme takové logo, které bude prezentovat moderního ducha a charakter naší univerzity, jako je důraz na funkčnost a efektivitu, ale i sebevědomí a odvaha hledat nová řešení,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Jednotlivé prvky vizuálního stylu začne univerzita postupně aplikovat od března příštího roku. První diplomy s novým logem dostanou studenti promující v říjnu.

Foto Studio Najbrt | Zdroj s použitím TZ

Štítky Masarykova univerzita, logo, vizuální styl, univerzita, styl, Aleš Najbrt, Mikuláš Bek, Roman Vaněk, Universitas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita představila nové logo. Mezi studenty vyvolalo pořádný rozruch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.