Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

'Postřílet všechny cikány, Židy a homosexuály hned po narození!' křičel ve sněmovně opilý tajemník SPD

Bývalý dlouholetý brněnský policista a současný tajemník hnutí SPD Jaroslav Staník měl podle několika svědků před dvěma týdny ve sněmovně hlasitě vyzývat k likvidaci Židů, homosexuálů a Romů. Uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD). Podle poslance Marka Černocha (Úsvit) dokonce navrhoval, aby byli všichni Židé, homosexuálové a Romové zastřeleni rovnou po narození. Staníkova slova potvrdili další dva svědci. Se zprávou dnes přišel zpravodajský server Aktuálně.cz. Staník to označil za sprostou lež.

Očividně opilý Staník si měl pustit pusu na špacír před dvěma týdny v jednom restauračním zařízení na půdě Poslanecké sněmovny. Incident měl začít se vstupem ministryně Marksové do místnosti. „Jak jsem vešla, řekl: 'Vy jste ta ministryně Marxová-Engelsová. Vy podporujete homosexuály.' Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat. Pohádala jsem se s ním a odpálkovala ho," popsala incident serveru Aktuálně.cz dosluhující ministryně. Staník byl prý očividně opilý.„Příště ho chci nahrát, protože poté podle mých kolegů začal mluvit i o Židech a Romech, kteří by měli skončit v plynu. Nechutné," dodala ministryně.

Další očitý svědek, dosluhující poslanec za Úsvit Marek Černoch informaci potvrdil. „Bylo to dokonce mnohem horší. Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození," sdělil redakci Aktuálně Černoch. Podle něj Staník navíc hrubě urážel všechny přítomné ženy.

Tohle je hospoda SPD, patří to tu nám!

Rasistické útoky potvrdil deníku Aktuálně.cz i další svědek incidentu, který si nepřál být jmenován, protože už v minulosti se stal terčem útoku neonacistů.  „Říkal nechutné věci o Židech a Romech. Mezi námi bylo dost Židů a ten pán tam ještě vykřikoval, že to je nově hospoda SPD a že jim to tam patří. Byl opilý, ale posílat národnostní menšiny do plynu, to je tak za čárou, že si nic horšího neumím představit," uvedl svědek. 

Staníkova slova pak potvrdil i další svědek, který se v místnosti nacházel. „Je pravda, že mluvil o plynování Židů a Cikánů," vzkázal redakci Aktuálně čtvrtý svědek.

SMS zpráva ve dvě ráno

Sám Staník odmítl s novináři mluvit. Redakci Aktuálně.cz se měl ozvat až v pátek ve dvě hodiny ráno SMS zprávou. „Je to sprostá lež od zoufalé politické konkurence, nikdy jsem nic takového neřekl," napsal v SMS.

Tajemník hnutí SPD Jaroslav Staník působí ve sněmovně jako asistent poslance Jaroslava Holíka. Ten o jeho výstupu prý nevěděl. „Pokud se to potvrdí, budu vyžadovat jako minimum jeho omluvu a budu vyvozovat důsledky. Pokud opravdu použil výraz ‘do plynu’, tak je to hodně nešťastné, tam by musela být důraznější sankce. Ale mám to jen jako neověřenou informaci od vás," sdělil serveru Holík.

Staník působil od roku 1984 u SNB v Brně. Po revoluci pacoval v brněnském policejním sboru až do roku 2007. Mezi lety 2010 a 2014 pracoval jako místostarosta Bojkovic na Uherskohradišťsku. Tehdy ještě za ČSSD. Od roku 2011 začal spolupracovat s Tomiem Okamurou, v roce 2012 byl kvůli tomu vyloučen z ČSSD.

Foto SPD | Zdroj Aktuálně.cz

Štítky sněmovna, rasismus, SPD, tajemník, Jaroslav Staník, Svoboda a přímá demokracie, Romové, ČSSD, Aktuálně.cz, Marek Černoch, Michaela Marksová, SMS, Jaroslav Holík, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

'Postřílet všechny cikány, Židy a homosexuály hned po narození!' křičel ve sněmovně opilý tajemník SPD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.