Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno dá letos za vánoční výzdobu pět milionů. Centrum města rozzáří půl milionu LED světel

Brno letos investuje více než pět milionů korun do vánoční výzdoby. V ulicích centra se rozzáří přes půl milionu úsporných LED diod. Výzdobu chystají i další města. Znojmo za ni zaplatí přes milion korun, Hodonín i Břeclav použijí ozdoby z dřívějška.

Brno zaplatí 1,5 milionu stejně jako v minulém roce za montáž a demontáž osvětlení i případný servis, ale i na výzdobu vánočních stromů na náměstí Svobody a na Nové radnici. Další čtyři miliony půjdou na rozšíření výzdoby na Dominikánské náměstí, peníze poslouží na přivaděče včetně osvětlení i na potřebný mobiliář, uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. 

Podle něj bude v ulicích půl milionu LED diod. „Pro letošní rok bude zvoleno jednoduché, ale o to efektnější osvětlení založené na teplé bílé barvě. Hustá síť světel bude zdobit ulice ústící do náměstí Svobody, jako jsou například Česká, Běhounská nebo Kozí", řekl mluvčí. Světelnými řetězy budou protkané i vybrané stromy v historickém jádru města. Světelné efekty budou i na Dominikánském náměstí a posílí se výzdoba Nové radnice a stromu u kostela sv. Michala. „Vzhledem k náročnosti přípravy začali pracovníci Technických sítí Brno s instalací svátečního osvětlení na přelomu října a listopadu, aby bylo do počátku adventu vše připraveno," dodal Poňuchálek.

Znojmo do výzdoby investuje 1,2 milionu korun. „Půjdou na nazdobení radniční věže, stromů na Masarykově náměstí i Horním náměstí a dále stromů v 11 příměstských částech Znojma. Velké opravy se dočkali andělé, kteří tradičně patří na náměstí," řekla Petra Maršounová z radnice. Město podle ní pořídilo úspornější technologii svítidel a koupilo náhradní díly i novou výzdobu na stánky. Stejná jako v předešlých letech zůstává výzdoba na světelných sloupech i nazdobení radniční věže. Změnou bude přesun vánočního stromu, trhů i pódia z Horního na Masarykovo náměstí.

Tradiční výzdoba na sloupech veřejného osvětlení bude v centru Břeclavi. „Využijeme výzdobu z předchozích let. Zakoupili jsme pouze novou výzdobu na vánoční stromy v jednotlivých městských částech. Stála kolem 85.000 korun," řekl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Stejnou výzdobu jako loni použije i Hodonín. „Nechystáme nic speciálního. Masarykovo náměstí s radnicí a kostelem svatého Vavřince, ale i Národní třídu a pěší zónu Dolní valy ozdobíme světelnými vánočními dekoracemi na stožárech veřejného osvětlení," řekl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček. Na stromech  budou světelné řetězy a stékající krápníky.

Foto Tomáš Hrivňák | Zdroj ČTK

Štítky Brno, LED, vánoční ozdoby, radnice, Znojmo, Břeclav, Hodonín, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá letos za vánoční výzdobu pět milionů. Centrum města rozzáří půl milionu LED světel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.