Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do jihomoravské metropole míří Král vín

Král vín je jednou z nejvýznamnějších soutěží vín v České republice. A za tímto vinařským projektem stojí Branko Černý. Muž, který se k vínu dostal, tak jako mnozí jiní, prostřednictvím jeho konzumace. Z ní postupně vyrůstal koníček, vzdělávání na degustacích i v encyklopediích, až se koníček prolnul do profese.

Branko Černý se českým a moravským vínům v roli publicisty, hodnotitele i someliéra věnuje už dvacet let. Organizuje degustace, večírky, společenská i firemní setkání. Je autorem mnoha knih o víně, přispívá do odborných i společenských časopisů a magazínů. Vytvořil i vinařský kalendář. 

Je držitelem degustátorského osvědčení podle mezinárodních norem a certifikátu. Je členem pražského konvinia mezinárodní asociace Slow Food, Asociace Sommelierů České republiky a Syndikátu novinářů. V roce 2012 byl přijat do Evropského řádu rytířů vína, kde velmi aktivně působí.

Nejviditelnějším počinem Branka Černého je ale už zmiňovaný vinařský marketingový projekt Král vín České republiky, který bude letošním roce již podvanácté mapovat kompletní domácí vinařskou scénu. A začátkem října díky Královskému koštu zavítá i do Brna.


Co je Král vín České republiky? 

Král vín České republiky je největší vinařský projekt, který se u nás koná. Jeho cílem je propojit konzumenty vína s domácími vinaři všech velikostí, někdy napřímo, jindy prostřednictvím dobrých vinoték. Specialitou Krále vín je hodnocení vín výhradně z dekantačních karaf malou komisí složenou z vinařů, sommelierů a inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jedinečné jsou dva degustační projekty, se kterými Král vín České republiky doslova brázdí celou zemí. Turné Krále vín je řízená degustace patnácti nejlepších vín daného ročníku a odehrává se většinou ve vinotékách či restauracích. Královské košty jsou pultovou degustací 300 nejlepších vín a hostí je kongresové hotely ve velkých městech po celé České republice. Každým rokem vychází i kniha Král vín České republiky prezentující jednotlivé vinaře a vína, od loňského roku vychází nejen v tištěné, ale také v elektronické podobě. 

Kolik vinařů a kolik vín soutěžilo v letošním roce? 

V letošním roce soutěžilo 153 vinařů a vinařských podniků. Dohromady přihlásili 1203 soutěžních vzorků, čímž se Král vín České republiky zařadil, vedle Národní soutěže vín, mezi dvě největší soutěže u nás.  

Jaké vinařství bylo v letošním roce nejúspěšnější a proč? 

Zemědělské družstvo Němčičky se stalo doslova super star. Jejich Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr se stalo Championem soutěže a navíc získalo ZD Němčičky i titul za nejlepší kolekci vín. Takové double se podařilo ve dvanáctileté historii soutěže Král vín České republiky získat před ZD Němčičky pouze jednomu vinařství. Němčičky jsou velkým překvapením vinařské scény posledních dvou let. Nový sklepmistr Pavel Buriánek doslova vyzvedl z popela a ve velmi krátké době dostal na špičku domácího vinařství.

Ochutnáme vína tohoto vinařství na Královském koštu Brno?  

Samozřejmě, že ano. K ochutnání bude nejen Champion, ale celá vítězná kolekce.

Jaká vína na Královském koštu Brno ještě ochutnáme a kolik jich celkem bude? 

Ochutnáme celkem 300 nejlepších vín od 120 vinařů. Je skvělé sledovat styly jednotlivých vinařů, jemné finesy různých vinic či podoblastí.

Bude možné ochutnat na Královském koštu Brno kromě vín ještě něco? 

K vínu patří sýr – pro návštěvníky bude připravena prezentace sýrů dokonce několika prestižních sýráren v České republice. A vzhledem k tomu, že je potřeba při degustaci vína dostatečně doplňovat tekutiny, máme připravenou nejčistší vodu k vínu, Aquilu.

Když nám budou vína chutnat, můžeme si je i koupit? 

Pochopitelně, že zdaleka ne všechna, to bychom museli jezdi s několika kamiony, ale vybraná vína ke koupi budou. Také skvělé hroznové marmelády a drobné sommelierské potřeby. Takže je dobré si sebou vzít dost hotovosti.

Kdy a kde se Královský košt Brno koná a kde si můžeme koupit vstupenky? 

Královský košt se uskuteční v pátek 6. října od 18 do 22:30 hodin v Brně, v Menze Vinařská na Masarykově univerzitě. Nejjednodušší je nákup na e-shopu, kde si také můžete koupit zvýhodněné vstupenky pro pár či skupinu. Všechny informace o Královském koštu najdete na našich webových stránkách.

Autoři | Foto Král vín

Štítky víno, Česko, vinařství, degustace, soutěž, projekt, Brno, Němčičky, hobby, Slow Food, Masarykova univerzita, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jihomoravské metropole míří Král vín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.