Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Horko v Brně ohnulo i tramvajové koleje, centrum města chladí kropící vůz

Aby centrum Brna nebylo v těchto dnech tak žhavé, rozhodla se radnice, že dnes a ve středu bude od 11:00 do 16:00 kropit ulice historického centra. Podobně se zachovaly i některé městské části, například Jundrov. Vedro v posledních dnech dosahuje takových výšek, že ohýbá i tramvajové koleje. 

Cestující čekající včera odpoledne na zastávce Osová museli být pořádně překvapeni. Jedna z tramvajových kolejí se totiž pod náporem horka začala kroutit., což zkomplikovalo jízdu na lince 6 a 8 ntéměř na čtyři hodiny. „Koleje se pravidelně kontrolují. Denně chodí pochůzkáři, jedna četa průměrně za den ujde 11 kilometrů," uvedla Lukšová. Když teplota překročí 30 stupňů, dávají dispečeři řidičům pokyn, aby na otevřeném kolejovém svršku, který ještě neprošel rekonstrukcí, jeli maximálně 40 kilometrů za hodinu.

Vedrem trpí v těchto dnech lidé i zvířata. V některých profesích proto dostávají od zaměstnavatele iontové nápoje či minerálky, v zoologické zahradě skrápějí některé zvířata vodou a dobytek či prasata vyhledávají co nejchladnější místa. Problémy mohou mít i tramvaje, proto v některých rizikových úsecích jezdí jen čtyřicítkou.

Kropení ulic má zpříjemnit pobyt v centru Brna, kde není prakticky žádná zeleň a horký vzduch ještě více ohřívají rozpálené silnice, chodníky i domy. „Budeme kropit dnes a ve středu. Pokud budou tropické teploty pokračovat, budeme kropit dále," uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Ochlazování si užívají také zvířata v brněnské zoo. „Přistoupili jsme například k rosení papoušků, sprchu si dopřávají naši tapíři," uvedla kurátorka savců Dorota Gremlicová. Lachtani zase k jídlu dostávají mražené ryby. Akvaristi musejí chladit akvária, aby nevzrostla teplota vody, kvůli níž by mohly uhynout ryby. Na teplo jsou podle Gremlicová obecně náchylnější zvířata, která svoji tělesnou teplotu řídí podle teploty okolí, například pásovci. Ve vedru se necítí dobře například i severské druhy zvířat jako sobi, losi či lední medvědi.

Brněnský dopravní podnik se snaží vyjít vstříc řidičům. Samozřejmostí je již dávno klimatizace. „Dostávají také iontové nápoje a k uniformě si mohou nafasovat sluneční brýle, čepice či sukně," sdělila mluvčí podniku Barbora
Lukšová. Za každý tropický den ve službě také dostanou příplatek 50 korun.

Foto ČT, DPMB, Zoo Brno | Zdroj ČTK

Štítky Brno, Jundrov, Zoologická zahrada Brno, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horko v Brně ohnulo i tramvajové koleje, centrum města chladí kropící vůz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.