Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnský dětský pěvecký sbor Kantiléna exceloval v celoevropské soutěži. Přivezl tři zlaté medaile

Brněnský pěvecký sbor dětí a mládeže Kantiléna přivezl z evropských sborových her v Rize tři zlaté medaile. Jako jediný český účastník uspěl v konkurenci více než 150 souborů z 36 zemí. 

„V soutěži nejsou povinné skladby, jen období, ze kterých musí skladba pocházet, a například i to, aby sbor zpíval ve svém rodném jazyce. Vybrali jsme tedy kusy z renesanční polyfonie, dále soudobou hudbu třeba od Víta Zouhara či Eriky Budai a poté moravské lidové písně," uvedl sbormistr Jakub Klecker. Podle mluvčí Filharmonie Brno Kateřiny Konečné Kantiléna přesvědčila mezinárodní porotu přesnou intonací, bohatou dynamikou, zvukovou vyvážeností, přesvědčivou výrazovostí a interpretací.

Sbor soutěžil ve třech kategoriích: mládežnické sbory, duchovní hudba bez doprovodu a smíšené, ženské a mužské sbory. Díky předloňským úspěchům v Magdeburgu nemusela Kantiléna projít tříkolovým systémem a rovnou získala
místo v soutěži těch nejlepších. Přímá kvalifikace nicméně znamenala jediný možný soutěžní výkon v každé kategorii. Nynější zisk tří zlatých medailí zajistil sboru přímou kvalifikaci i v příštích pěti letech.

Kantiléna vznikla v roce 1956 jako Šlapanický dětský sbor a za několik let se vypracovala ve výběrové těleso. Ve sboru, který má za sebou přes 1500 koncertů v Česku, Evropě, Spojených státech, Kanadě, Japonsku a Rusku, začínala i operní pěvkyně Magdalena Kožená. Dnes je patronkou Kantilény.

Foto MHF, MMB | Zdroj ČTK

Štítky zlatá medaile, Kantiléna, soutěž, Riga, Vít Zouhar, Kateřina Konečná, Brno, Magdalena Kožená, USA, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dětský pěvecký sbor Kantiléna exceloval v celoevropské soutěži. Přivezl tři zlaté medaile  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.