Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně startuje multižánrový festival ProArt. Nabídne řadu workshopů i představení

Workshop tvůrčího psaní se spisovatelem Martinem Reinerem zahajuje dnes odpoledne brněnskou část mezinárodního festivalu ProArt, propojující širokou škálu uměleckých okruhů. Čtrnáctý ročník festivalu zpěvu, tance, herectví, fotografie a mnoha dalšího, který se snaží nalézat nové cesty v umění, v Brně potrvá do 21. července. Bude na třech místech - v Místodržitelském paláci, Vile Tugendhat a Divadle Husa na provázku. Od 25. července se přesune do Valtic na Břeclavsku.

Festival se skládá ze dvou částí. Zatímco přes den mohou lidé navštěvovat kurzy tance, herectví, zpěvu, fotografie, kreativního psaní či hudby, večer na návštěvníky čeká program, který představuje pedagogy, aktivně činné umělce v ukázkách z jejich repertoáru a zve i další hosty v koncertních, tanečních či divadelních představeních.

„Z workshopů je největší zájem o zpěv pod vedením Idy Kelarové. V rámci večerního programu se diváci mohou těšit na Thoma Artwaye, který je jako držitel Anděla mediálně nejvíc v kurzu. Z uměleckého pohledu bych potom upřednostnil Rakousko-izraelský večer současného tance. Anatoly Shenfeld, Yuko Imazaike a Hygin Delimat jsou osobnosti, které se na mezinárodní scéně pohybují už několik let a nabízejí kvalitní představení, žádné rychlokvašky," uvedl ředitel festivalu Martin Dvořák.

Jednotlivé workshopy nejsou určeny pouze profesionálům, ale také laické veřejnosti. ProArt navíc pořádá kurzy Současného tance bez předsudků, tedy taneční dílnu pro romskou menšinu, Tanec s a bez handicapu nebo taneční hodiny pro seniory. „Chci vytvářet osvětu umění. Chci, aby se lidé nějak umělecky projevovali, a nezáleží, jestli se jedná o patnáctiletého chlapce, šedesátiletou paní, Roma či Afghánce. Může to být kdokoli. Chci, aby si lidé něco zkusili a něco zažili. Myslím, že zážitky potřebuje dnešní společnost daleko víc než materiálno," říká Dvořák.

Také večerní program je nabízen pro širokou veřejnost, ačkoli účastníci workshopů mají zvýhodněný vstup. Ten se pohybuje od dobrovolného příspěvku do 400 korun. Ceny workshopů se různí podle lektorů i délky trvání.

Kapacita jednotlivých workshopů je omezena, ale kurz od kurzu se liší. „Workshopy jsou variabilní. Některé lekce se pořádají individuálně, muzikálový zpěv snese pět šest uchazečů, paní Kelarová povede skupinové lekce a obsáhne tak pětadvacet třicet uchazečů, tance se může zúčastnit od deseti do dvaceti kurzistů, divadla do deseti lidí," upřesnil Dvořák. 

Foto ProArt | Zdroj ČTK

Štítky festival, Brno, tanec, představení, Martin Reiner, Divadlo Husa na provázku, umění, divadlo, Martin Dvořák, vila Tugendhat, okres Břeclav, Valtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně startuje multižánrový festival ProArt. Nabídne řadu workshopů i představení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.