Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno má novu magnetickou rezonanci

Přes 37 milionů korun stála nová magnetická rezonance, kterou získala Fakultní nemocnice Brno. Nahradila jí deset let starou rezonanci, která už technicky nevyhovovala. Lékaři budou moct díky modernímu přístroji provádět vyšetření, která dosud nemohli. Je to například vyšetření srdce nebo funkcí mozku. Namísto 20 pacientů jich denně stihnou zhruba 25. Zkrátí se i doba vyšetření hospitalizovaných a zvýší se počet prohlédnutí u akutních případů.

Fakultní nemocnice Brno má celkem čtyři rezonance, dvě v Dětské nemocnici na Černopolní ulici a dvě v hlavním areálu v Bohunicích. Přes 20 let starou rezonanci vyměnili v Bohunicích loni, letos přišla na řadu druhá. Náklady pokryla z 80 procent dotace z Evropské unie, zbytek byl ze státního rozpočtu.

Podle Válka je přístroj mnohem modernější než ten starší. „Na tom starém jsme prováděli standardní vyšetření mozku nebo kloubů. Na tom novém můžeme vyšetřit funkce mozku a srdce a vlastně cokoliv," uvedl náměstek ředitele Vlastimil Válek. Rezonance dále slouží při vyšetření páteře, orgánů nebo pacientům s nádory.

Přístroj funguje pro plánované pacienty od 07:00 do večerních hodin. Lékaři berou i akutní případy například při úrazech páteře. Hospitalizovaní lidé ale někdy čekají na vyšetření magnetickou rezonancí i několik dní. „Naším cílem je nabídnout hospitalizovaným pacientům co nejkvalitnější vyšetření v co nejkratší době. Mojí snahou bude, aby čekali maximálně tři dny. Zvětší se i prostor pro akutní vyšetření," doplnil Válek. Kratší vyšetření trvá zhruba půl hodiny, složitější se může natáhnout i na dvě hodiny.

Foto FN Brno | Zdroj ČTK

Štítky Fakultní nemocnice Brno, magnetická rezonance, pacient, Vlastimil Válek, Evropská unie, Brno-Bohunice, Dětská nemocnice FN Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno má novu magnetickou rezonanci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.