Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Královo Pole každoročně poskytne bezbariérové byty pro handicapované

Radnice městské části Brno-Královo Pole každoročně poskytne tři bezbariérové byty pro handicapované mladé lidi, kteří budou opouštět Centrum Kociánka. Centrum podporuje různými službami děti i dospělé se zdravotním postižením a radnice se k podpoře zavázala podpisem memoranda s ním. První byty by klienti mohli dostat do konce letošního roku. Vedle toho městská část buduje bezbariérové byty i v nových nebo opravovaných domech.

Radnice chce pomoct mladým lidem vyřešit situaci, kdy dovrší dospělosti, musí opustit ústav a začlenit se do běžného života. „Ústav jim sice poskytuje tříletý nácvik samostatného bydlení, ale kam půjdou bydlet, o to se musejí handicapovaní postarat sami. Budeme se snažit mít upravené byty vedle sebe nebo v jednom domě, aby mohli tito lidé využívat jednu sociální službu, která o ně pečuje. Tím se ušetří peníze," řekla starostka Králova Pole Karin Karasová (ANO).

Podle ní bude moct radnice čerpat od vozíčkářů také podněty týkající se problémů nebo hůře dostupných míst na celém území městské části. „Tato zpětná vazba radnici umožní soustředit svou pozornost na usnadnění pohybu handicapovaných lidí, ale také seniorů," doplnila starostka.

I zdraví lidé podle ní těžce nacházejí dostupné bydlení. „Bezbariérových bytů je v Brně naprostý nedostatek. Ideální by bylo, kdyby se nám podařilo vybudovat komunitní bydlení. V něm by se menší skupina tří až pěti handicapovaných mohla navzájem podporovat a společně využívat službu poskytující jim péči," dodala Karasová. Bude apelovat i na další městské části, aby vymezily byty handicapovaným.

Brno-Královo Pole plánuje rekonstrukci domu ve Veleslavínově ulici, kde by mohlo vzniknout několik bytů pro handicapované. Další by mohly být v domě, který chce městská část postavit za 50 milionů korun ve Štefánikově ulici. Brno spravuje bezmála 30.000 bytů, asi o 1500 se stará Královo Pole.

Foto Spolek Trend Vozíčkářů Olomouc, Centrum Kociánka | Zdroj ČTK

Štítky Královo Pole, městská část, dům, radnice, Centrum Kociánka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královo Pole každoročně poskytne bezbariérové byty pro handicapované  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.