Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na počest věrozvěstů dnes vyvěsilo moravskou vlajku přes tisíc tři sta obcí

Rekordních 1328 obcí vyvěsilo dnes moravskou vlajku na počest příchodu svatých Cyrila a Metoděje v roce 863 na Velkou Moravu. Loni ji vyvěsilo 1230 míst. Kromě moravských obcí bylo letos několik ze Slezska, Čech i Slovenska. Podle Holaňové se kromě radnic zapojily i hrady, zámky, muzea a jiné památky jako třeba Slovanské hradiště v Mikulčicích. Nově vlajku vyvěsily například Koryčany nebo Šlapanice. Akce se letos koná poosmé.

Na celé Moravě je asi 1900 obcí. Rok od roku se počet účastníků zvyšuje, letos se zapojily dvě třetiny obcí. „Je to rekordní počet. Zapojují se nejen obce, ale i památky. Vlajku vyvěsila například i menší muzea v Blatnici pod Svatým Antonínkem nebo v Kobylí, takže to nejsou muzea jenom ve velkých městech," uvedla místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová

Letos nově projevily zájem o vyvěšení vlajky na radnici Koryčany, Šlapanice u Brna, Němčice nad Hanou, Kostelec na Hané, Drahany nebo Lomnice u Tišnova. Přidaly se ale i další obce z Brněnska, Znojemska, Přerovska, Kroměřížska nebo Vysočiny. Nově je podle Holaňové vlajka k vidění i Moravské kartografickém centrum Velké Opatovice, kde však nevlaje pouze ve svátek příchodu bratrů ze Soluně, ale po celý rok.

Moravským patriotismem se tradičně vyznačuje okres Hodonín, kde spolek zaznamenává nejméně účast kolem 90 procent. Nejvzdálenější obcí jsou potom Jindřichovice pod Smrkem v Libereckém kraji. Moravská vlajka druhý rok zavlaje i na pražské výletní lodi Moravia.

Podle Holaňové účastníci symbolickým aktem vyjadřují úctu k rodné zemi, jejím tradicím, historii a svébytné kultuře. Obce se tím rozhodly připomínat občanům tradiční hodnoty, moravskou identitu a sounáležitost k Moravě.

Orlice zavlála i v Brně

Také Brno si výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje připomnělo vyvěšením moravské vlajky. Tuto významnou událost ve městě zobrazuje také například památník v podobě sousoší z dílny Vladimíra Matouška, který stojí na Petrově.

Svatí Cyril (původně Konstantin) a Metoděj jsou známí jako apoštolové Slovanů nebo také slovanští věrozvěstové. V rámci své misie na Velké Moravě vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk.

Papež Jan Pavel II. je v roce 1980, společně se svatým Benediktem a později dalšími světicemi, prohlásil spolupatrony Evropy. Jsou také hlavními patrony Moravy. Česko i Slovensko slaví svátek Cyrila a Metoděje 5. července, stejně tak římští katolíci v některých zemích.

Cyril a Metoděj se jako představitelé česky orientované duchovní kultury stali jednou z ikon emancipující se české společnosti. Fenomén jejich mise měl velký vliv na formování českého národního společenství.

Foto MMB, Obec Skrchov | Zdroj ČTK, MMB

Štítky Cyril a Metoděj, muzeum, Česko, Slovensko, Velkomoravská říše, Šlapanice, Koryčany, Morava, Slezsko, Mikulčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na počest věrozvěstů dnes vyvěsilo moravskou vlajku přes tisíc tři sta obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.