Druhý ročník prestižního projektu mapujícího brněnskou gastronomii se završil. V pondělí 26. 6. byli vyhlášeni vítězové a zároveň vyšla brožura představující to nejlepší, co lze v Brně ochutnat. Za projektem stojí TIC Brno a v letošním roce hodnotilo 21 expertů 57 podniků v 7 kategoriích.
Gourmet Brno 2017 představuje top podniky rozdělené do sedmi kategorií – restaurace, bistra, kavárny, pivnice, vinárny a wine bary, cukrárny a bary. Oproti loňskému pilotnímu ročníku tak přibyla kategorie bister, které jsou momentálně na vzestupu. „Našim cílem bylo opět objektivně zmapovat, ohodnotit a následně doporučit skvělé brněnské podniky,“ vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka TIC Brno.
Výběr probíhal dvoukolově. V první fázi, jež se odehrávala od ledna do dubna, vytipovaly nejzajímavější místa osobnosti mající přehled o brněnské gastronomické scéně. Pro druhou fázi byli osloveni především mimobrněnští odborníci, kteří během května v utajení navštívili a ohodnotili nominované podniky.
Každá kategorie má svého vítěze, TIC Brno bude ale propagovat všechny podniky, které v nezávislém hodnocení získaly více než 70 procent a prokázaly tak, že rozhodně stojí za návštěvu. „Výsledky jsme letos opět zpracovali do přehledného průvodce, který v českém i anglickém jazyce poradí, jak sladit brněnské chutě,“ dodává Janulíková.
Průvodce Gourmet Brno 2017 bude zdarma k dostání v infocentru TO JE Brno v Panenské ulici a svoji online verzi bude mít také na portálu gotobrno.cz. „Originální a odvážná gastronomie dělá našemu městu dlouhodobě skvělé jméno v republice i za jejími hranicemi. Jsem ráda, že díky projektu Gourmet Brno 2017 můžeme její špičku všem doporučit,“ uzavírá Petra Rusňáková, radní pro turismus a cestovní ruch.
Slaďte svoje chutě a vydejte se i letos prozkoumat to dobré, co Brno nabízí.
Vítězem se stal restaurant KOISHI nacházející se v Údolní ulici, který patří mezi ty nejlepší dlouhodobě. V nabídce mají sushi od japonského mistra, prvotřídní ryby, vždy čerstvé ústřice nebo třeba propracované dezerty. Dokonalou souhru pokrmů s víny a milou neformální atmosféru je nyní nově možné si vychutnat i na klidné letní zahrádce.
Na druhém a třetím místě skončily restaurace Borgo Agnese a Kohout na víně.
V této kategorii s přehledem zvítězily 4pokoje ve Vachově ulici, jež dostaly od hodnotitelů neuvěřitelných 98 %. V téměř non-stopu, který má zavřeno jen pár hodin nad ránem, se během dne vystřídá snídaňová kavárna, bistro, koktejlový bar i večírková zašívárna. To vše lze najít na jednom místě, v podniku postaveném na originálním konceptu.
Velmi slušné hodnocení obdrželo i Forky´s a za ním se umístilo Bistro Franz.
Za nejlepší kavárnu byla označena Café Momenta. Ve své výrobně si sami vyrábějí zákusky ve francouzském stylu, domácí sušenky a v neposlední řadě sirupy, které vaří ze surovin zakoupených převážně na Zelném trhu, kde se kavárna nachází. Mají výběr z několika druhů káv, převážně z malých, pečlivě vybraných pražíren.
V závěsu za Café Momenta se drží Kafec a Monogram Espresso Bar.
Jako nejlepší vinárnu vyhodnotila komise odborníků PETIT CRU wine bar & shop. Vinný bar nabízí vytříbený výběr vín z celého světa. Z přibližně 500 druhů lze každý den ochutnat zhruba 50 na skleničku. Pořádají zde i pravidelné ochutnávky řízené vinaři či zajímavými osobnostmi a zároveň znalci vína.
Těsně za ní se umístilo Retro Consistorium a trojici doplňuje koncept wine barů justWINE.
Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, jenž proměnil Jakubské náměstí v místo pulzující především v letních měsících neopakovatelnou atmosférou. Výčepní svižně točí pivo s hladkou pěnou, štamgasti i turisté jej popíjejí „na stojáka“ či venku vsedě na chodníku a zakusují k němu domácí klobásku nebo utopence.
Na „stupně vítězů“ se dostaly ještě hospody U Sajmona pod Hájkem a Stopkova plzeňská pivnice.
První místo obsadila Cupcakekárna na náměstí Svobody, kde mají každý den 14 až 16 druhů čerstvě pečených a zdobených cupcakes zabalených do originálních krabiček. Objednat se tu dá také výběrová káva z pražírny Coffee Source i domácí limonády, zmrzliny a sorbety.
Druhá příčka patří Cukrářství Martinák a třetí místo zaujala kavárna a cukrářství Bukovský.
Vítězem této kategorie je Super Panda Circus nacházející se na Šilingrově náměstí. Tajuplný bar ukrývající se za zlatofialovým závěsem je bránou do jiného světa. Celý je postavený na objevování nových chutí, nových tvarů a nových prožitků. Všechno se v něm odehrává v kulisách intimního a přitom živoucího psychedelického cirkusu.
Druhý skončil Bar, který neexistuje a třetí Rotor bar.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.