Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Rys žijící v Moravském krasu dostal sledovací zařízení a jméno Kryštof

Výzkumníkům z brněnské Mendelovy univerzity se podařilo odchytit vzácného rysa ostrovida, který se od září 2016 pohybuje v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, připevnili mu sledovací zařízení. Rys už má také jméno, a to Kryštof. 

„Rys se na území CHKO Moravský kras a přilehlých oblastech v současnosti stále vyskytuje a je v dobré kondici. Za poměrně krátký čas si vytýčil vlastní teritorium, ve kterém úspěšně loví," uvedl Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa univerzity. Doplnil, že od podzimu se podařilo zdokumentovat potravní a značkovací aktivitu rysa a také najít genetický materiál pro DNA analýzu. Předběžně potvrdila, že se jde o samce, který s největší pravděpodobností pochází z Moravskoslezských Beskyd.

Zvíře se podařilo odchytit a nasadit mu sledovací zařízení ve čtvrtek po 19:00. Zařízení podle vědců pomůže lépe zdokumentovat a doplnit poznatky o aktivitě šelmy. Rysa vědci pojmenovali Kryštof podle dne, kdy ho poprvé zachytili fotopasti.

„Rys dostal telemetrický obojek, kterým můžeme hlídat jeho časoprostorovou aktivitu. Získaná data doplní poznatky o tom, jak dokáže šelma fungovat v kulturní krajině s intenzívní lidskou činností, nakolik jsou rysi vázaní především na klidnější rozlehlé lesní komplexy," doplnil zoolog.

Rys byl při odchytu v dobré zdravotní kondici, váží 20 kilogramů a jeho věk vědci odhadují na dva až tři roky. Uspání, nasazení sledovacího obojku i následné probuzení zvládl bez komplikací a krátce po půlnoci z místa odchytu sám odešel.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největší populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60 až 80 dospělých rysů. Pro Moravský kras žije nejbližší rozmnožující se populace v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysic vyvedlo mláďata.

Zdroj: ČTK 

Foto Mendelova univerzita, Hnutí Duha

Štítky Moravský kras, CHKO Moravský kras, Mendelova univerzita v Brně, Beskydy, podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rys žijící v Moravském krasu dostal sledovací zařízení a jméno Kryštof  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.