Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brněnská firma 81 klima pomohla chlapci, který má problémy s dýcháním

PR článek

Příjemnější prostředí a kvalitnější vzduch. To jsou hlavní přínosy klimatizace, kterou brněnská společnost 81 klima darovala rodině nemocného pětiletého Honzíka Stehna. Ten má kvůli komplikovanému zápalu plic tracheostomii. Lékaři mu museli uměle vyvést průdušnici ven z těla, aby chlapec s Downovým syndromem vůbec mohl dýchat.

„Zatím má Honzík trubičku zhruba měsíc a půl. Všichni ale doufáme, že se jí brzo zbaví,“ popisuje chlapečkova maminka Pavlína Stehnová.

Klimatizaci od 81 klima ale chlapec využije i potom. „Kromě špatných plic má totiž také nemocnou štítnou žlázu. Jeho tělo neumí příliš regulovat teplotu. Často se proto stávalo, že v horku byl velmi unavený a necítil se dobře,“ vzpomíná Stehnová. Díky klimatizaci podle ní bude Honzík letní měsíce snášet mnohem lépe.

Rodiče a sourozenci navíc trpí alergiemi, které se mohou rozvinout i u Honzíka. Klimatizace pomůže tím, že přefiltruje vzduch a zbaví ho veškerých alergenů. Čištění vzduchu je pro Honzíka důležité už nyní. „Má hodně sníženou imunitu. To a velká zahleněnost, která je pro děti s Downovým syndromem typická, nejspíš přispělo i k tomu, že se mu zápal plic zhoršil natolik, že musel být víc než měsíc v umělém spánku,“ myslí si chlapcova matka.

Malý Honzík s maminkou, v bytě už mají nainstalovanou novou klimatizaci, která pomůže Honzíkovi s dýcháním.

Dlouhý pobyt v nemocnici Honzíkovi příliš neprospěl. „Kvůli dlouhému umělému spánku je teď syn světloplachý. Nemůžeme proto chodit ven, jeho očím by to neprospělo,“ říká Stehnová. Díky nové klimatizaci tak alespoň může byt zchladit, aniž by musela otevírat okna, která propouštějí příliš mnoho světla.

Do budoucna chce také pracovat na tom, aby se její syn naučil mluvit. „Před zápalem plic už říkal třeba dadadada, dělal nějaké zvuky. Teď se mi zdá, že na všechno trochu kašle. Nechce ani moc jíst, přitom dřív přímo zbožňoval rohlíky,“ usmívá se Honzova maminka. Přemýšlí už také o tom, jaké to bude, až půjde Honza do školy. „Povinná školní docházka platí i pro postižené. Některé děti s Downovým syndromem jsou dokonce natolik šikovné, že chodí do normální školy. Honzík ale nejspíš zamíří na nějakou speciální, kde se mu budou moci věnovat,“ uzavírá.

Za klimatizaci, kterou jí společnost 81 klima darovala, je vděčná. „Sama jsem už uvažovala o tom, že klimatizaci pořídím. Když přišla nabídka získat ji jako dárek, nemohla jsem tomu uvěřit. Nedokázala jsem si ale představit, jak to technicky provést, protože bydlíme až ve čtvrtém patře domu bez výtahu. Montéři odvedli dobrou práci a ani na chvíli se nezastavili, aby si odpočinuli,“ pochvaluje si práci Honzíkova maminka.

Štítky podnebí, klimatizace, zápal plic, Downův syndrom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská firma 81 klima pomohla chlapci, který má problémy s dýcháním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.