Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Magistrát bude kvůli Hollanovým cestám více kontrolovat využití služebních aut

Radní Brna prověří pravidla pro využívání služebních vozů s řidičem a případně je aktualizují. Služební cesty se také budou více kontrolovat. Schválilo to dnes zastupitelstvo v reakci na podnět kontrolního výboru a opozičních zastupitelů, kteří podezírají primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno) ze zneužívání služebního auta k soukromým účelům. Hollan to vylučuje.

Kontrolní výbor doporučil primátorovi Petru Vokřálovi (ANO), aby odbor interního auditu a kontroly zařadil do svého plánu na letošní a příští rok kontroly využívání soukromých vozidel ve vedení všech úseků. Kromě toho chtěl, aby rada vytvořila jasnou metodiku užívání automobilů.

Vokřál návrh pozměnil a zastupitelstvo poté 49 hlasy schválilo pověření rady pravidla prověřit a případně aktualizovat. Nikdo nebyl proti, jeden zastupitel se zdržel. Vokřál doplnil, že se cesty zařadí do plánu kontrol.

Debatu ohledně užívání služebních vozidel vyvolaly cesty Hollana, který už v minulosti čelil poznámkám, že často cestuje a je rekordmanem v počtu ujetých kilometrů. Kontrolní výbor u něj a na jeho úseku napočítal více než 20 podezřelých cest. Některé z nich byly do Větrného Jeníkova, kam Hollan podle opozičních zastupitelů jezdil za bývalou partnerkou Hanou Chalupskou. Hollan schůzky s Chalupskou nepopřel, ale uvedl, že se s ní setkal pracovně
jako s expertkou na kvalitu ovzduší.

Kontrolní výbor vytýkal Hollanovi i časté cesty do Prahy, za 23 měsíců jich napočítal 79. Podle předsedy kontrolního výboru Olivera Pospíšila (ČSSD) je to 3,5 cesty za měsíc a celkem 31.500 kilometrů. Opozice Hollanovi vytýkala i použití auta v době dovolené. Opoziční zastupitel Martin Říha (KSČM) uvedl, že mu nevadí použití auta k soukromým účelům, ale Hollan by to měl zaplatit.

Hollan nemá řidičský průkaz. Vylouči l však, že by služební vůz používal k soukromým účelům. Tvrdí, že auto užívají i jeho zaměstnanci třeba v době jeho dovolené a že je to obvyklá praxe. „Nemám ale problém například částku v době mé dovolené uhradit. Navrhnu kontrolnímu výboru, aby to tak udělali všichni politici, kteří jsou v zastupitelstvu a u kterých tomu tak v minulosti bylo," řekl Hollan. Jako příklad uvedl bývalého primátora Romana Onderku (ČSSD) nebo jeho náměstka Pospíšila. Podle Hollana jsou pravidla pro užívání aut dobrá a v minulosti se v nich nikdo "nešťoural".

Zdroj: ČTK
 

Štítky Matěj Hollan, Brno, Petr Vokřál, Žít Brno, Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ANO 2011, Oliver Pospíšil, ČSSD, Roman Onderka, Martin Říha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát bude kvůli Hollanovým cestám více kontrolovat využití služebních aut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.