Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

V brněnské IT firmě si lidé mohou vybrat neomezeně dovolené

Vybrat libovolné množství dovolené si mohou od letoška zaměstnanci brněnské IT firmy Artin. Vedení společnosti se rozhodlo pro experiment, který by měl zvýšit spokojenost zaměstnanců.

V době přetlaku poptávky po IT odbornících by mohly tyto dovolené být zajímavým benefitem, řekla Andrea Najvárková za personální oddělení. Lidé si na novinku zatím zvykají.

Když jsme to oznámili na společné snídani, kterou děláme ve firmě jednou za měsíc, reakce lidí byly spíše rozpačité. Neměli s neomezenou dovolenou žádné zkušenosti a nevěděli, co si o tom myslet. Při individuálních rozhovorech však cítím, že jsou tím nápadem nadšení," uvedla Najvárková.

Na jednu stranu sází firma na odpovědnost lidí při práci na projektech a na odpovědnost vůči ostatním členům svého týmu, na druhou stranu lidé mají výrazně větší volnost pro to, kdy a jak dlouho si berou volno. Firma nechce po zaměstnancích, aby trávili konkrétní čas v práci, důležité jsou výsledky. „Záleží pouze na domluvě s kolegy a vedoucím týmu," řekla Najvárková.

Dosud měli lidé ve firmě nárok na čtyři týdny volna, což je také minimum, které by si měli vybrat. „Řešili jsme, jestli to nějak změnit a co lidem nabídnout, řada firem má pět týdnů. Jeden z majitelů si přečetl článek o některých amerických společnostech, kde neomezenou dovolenou mají. Druhému majiteli se to líbilo a rozhodli se novinku zavést," popsala Najvárková. Letos se bude zkoušet a po vyhodnocení bude buď pokračovat, či nikoliv.

Prozatímní zkušenosti jsou zatím nedostatečné, protože je to teprve měsíc, kdy se zaměstnanci o novince dozvěděli. „Primárně předpokládáme, že to lidé využijí například na Vánoce, kdy nebudou muset řešit, jestli jim zbývá dovolená, či když budou chtít odjet na prodloužený víkend nebo dohlédnout na rekonstrukci bytu. Ale může se stát, že někdo odjede na dva měsíce.Uvidíme, jaké budou zkušenosti," řekla Najvárková.

Neomezenou dovolenou si mohou vybírat pouze ti, kteří už ve firmě pracují déle než jeden rok. „Fluktuace je v naší firmě poměrně malá. Když jsme si dělali výzkum spokojenosti zaměstnanců, na škále od jedné do deseti námvyšlo průměrně 8,5, což považujeme za velmi dobré," doplnila Najvárková.

Artin se zabývá vývojem softwaru, 80 procent práce má na zakázku. Působí také v zahraničí, zejména na Slovensku, v Rakousku, Kanadě a Irsku. Podporuje projekt Roboauto, což je vývoj automaticky řízeného auta. Společnost vznikla v roce 1998 a její tržby plynule rostou, v roce 2015 dosáhly 179 milionů korun.

  Zdroj: ČTK

Štítky ARTIN, Kanada, Rakousko, Slovensko, Irsko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské IT firmě si lidé mohou vybrat neomezeně dovolené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.