Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Brno chce novou koncepci údržby zeleně, poslouží pro územní plán

Brno si nechá asi za 340 tisíc korun vypracovat novou koncepci údržby zeleně. Určí jednotná pravidla pro údržbu zeleně, o kterou se nyní stará více organizací. Dokument bude zároveň jedním z důležitých podkladů pro nový územní plán města. Společnost Atregia, která podala nejvýhodnější nabídku, koncepci připraví do konce letošního listopadu.

Koncepce má zajistit optimální správu a údržbu zelených ploch a stanovit další rozvoj zeleně v Brně. „Péče o zeleň v Brně potřebuje jasná pravidla, která zajistí, že zelené plochy budou nejen hezky vypadat, ale zároveň budou účinně pohlcovat prach a tlumit hluk," uvedl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Doplnil, že Brno potřebuje i plán, jak se budou plochy veřejně přístupné zeleně do budoucna rozvíjet. O zeleň nyní pečuje několik organizací od městských částí, přes Veřejnou zeleň města Brna, Brněnské komunikace až po Ředitelství silnic a dálnic. Podle magistrátu to vede k tomu, že se o stromy stará někdo jiný než o sečení trávníků pod nimi. Podobné je to i na sídlištích, kde se o trávníky mezi domy stará jiná organizace než o trávníky mezi chodníkem a silnicí. „Vypadá to chaoticky a vyvolává to řadu stížností," uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Filip Poňuchálek.

Podle něj v Brně není například ani jednotná metodika pro údržbu izolačních pásů keřů podél silnic. „Často se tak stává, že jsou například izolační pásy keřů podél silnice ořezány tak, že přestávají plnit svou roli bariéry proti hluku a prachu. Nová koncepce by měla být podnětem pro maximální možné sjednocení správy a nastavení jednotných pravidel údržby veřejné zeleně na území města," dodal Poňuchálek.

Koncepce bude jedním z důležitých dokumentů pro nový územní plán stejně jako letos zpracovávaná vize prostorového rozvoje města. Brno má více než 20 let starý územní plán. Jeho aktualizaci zrušil soud. Město musí nový plán vypracovat v příštích letech. Staré plány měly přestat platit do konce roku 2020, ale protože některá města jako Brno a Praha přípravu nových plánů nestíhaly, Sněmovna prodloužila termín do roku 2022.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, údržba, silnice, trávník, Martin Ander, Ředitelství silnic a dálnic, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce novou koncepci údržby zeleně, poslouží pro územní plán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.