Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTOGALERIE: Pochod Dělnické mládeže do cíle nedošel. Provázely ho potyčky i blokáda

Příznivci krajní pravice ukončili v pondělí pochod Brnem předčasně u hlavního nádraží, přestože měli jít až na Zelný trh. V ulicích je blokovali ve dvojnásobné přesile odpůrci, které museli vytlačovat policejní těžkooděnci, aby nebránili shromažďovacímu právu. Extremisté totiž pochod ohlásili, zatímco antifašisté ho neoznámili. Policisté jich několik zadrželi. Mezi oběma stranami vzniklo několik potyček, vzduchem při nich létaly kameny a petardy.

Pochod Brnem, kterého se zúčastnilo podle jihomoravské policejní mluvčí Štěpánky Komárové asi 150 příznivců krajní pravice, trval přes dvě hodiny. Přestože odpůrci na sociálních sítích uvedli, že ho nebudou blokovat a vyzývali lidi k vymyšlení zábavných představení pod heslem "kdo si hraje, nehajluje", pochod blokovali.

Podle Komárové jich přišlo asi 300. Před extremisty jezdili na kolech a stavěli se před ně do davu, museli je rozhánět těžkooděnci.

Situaci hlídal policejní vrtulník, dav odpůrců vytlačovalo z cesty osm těžkooděnců na koních. Další s sebou měli psy, jiní jeli dodávkami a také dav rozháněli. Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika.  řekl, že porušování zákonů spatřoval spíš na straně odpůrců. Nejenže shromáždění neoznámili a blokovali pochod, ale také bubnováním a pískáním chtěli zamezit projevům pořadatelů pochodu.

U Dělnické mládeže, která pochod organizovala, viděl problémy v tom, že se lidé sešli na náměstí Svobody, kde je rozsudkem soudu zakázaný hluk, ale především to, že s ním v průběhu pochodu pořadatelé odmítli komunikovat. „Vše budeme vyhodnocovat a uvidíme," doplnil Štika, který nechtěl dělat předčasné závěry.

Počká si také na vyhodnocení policie, která zajistila několik lidí. Nejprve tak učinila po násilné potyčce na náměstí Svobody, poté například ve chvíli, kdy do davu extremistů začaly padat kameny a petardy. Další odpůrce si sedl před jízdní jednotku, jiný zase lezl na policejní dodávky.

Zdroj: ČTK

Foto: Tomáš Hrivňák, Brno Blokuje

Štítky Brno, Zelný trh (Brno), Dělnická mládež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Pochod Dělnické mládeže do cíle nedošel. Provázely ho potyčky i blokáda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.