Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Pochod krajní pravice rušilo bubnování a zpěv odpůrců. 'Brno nehajluje!' neslo se Moravákem

Asi dvě stovky příznivců krajní pravice se dnes sešly na náměstí Svobody v Brně k prvomájovému pochodu. Dorazilo ještě více jejich odpůrců, kteří si přichystali taneční vystoupení nebo bubnování na bubny. Antifašisté umístili na brněnský časostroj plakát s nápisem "Co je absurdnější než tolerovat netoleranci", který jim členové krajní pravice strhli a několikrát prořízli nožem.

Na Moravském náměstí se později ob tábory napadly a museli je oddělit členové antikonfliktního týmu. Pak dorazili těžkooděnci. Podle mluvčí jihomoravské policie Štěpánky Komárové policie zatím zadržela tři lidi, dva kvůli napadení policie.

Na náměstí Svobody začalo shromáždění ve 14:00. Antifašisté uvedli, že nechtějí pořádat blokace, ale vyzvali lidi, aby pořádali zábavná vystoupení pod heslem "kdo si hraje, nehajluje". Proto kromě příznivců krajní pravice s vlajkami s českým lvem přišlo na náměstí několik odpůrců, kteří tam tancovali a kreslili obrazy. Později směrem od nádraží přišla další skupina, která bubnovala na bubny.

Náměstí hlídali policisté i členové antikonfliktního týmu. Ti uklidňovali situaci, když se na ně zlobil jeden z pořadatelů zábavných představení kvůli tomu, že nechali odejít členy krajní pravice, kteří jim strhli plakáty a největší z nich rozřezali.

Poté se pochod krajní pravice vydal na Moravské náměstí. Někteří jeho účastníci drželi transparenty s nápisy o tom, že řešením krize je odchod z Evropské unie nebo že multi-kulti řešení bude bez příznivců krajní pravice. Na druhé straně se pochodu do cesty stavěli někteří odpůrci s jinými transparenty, část z nich jela na kole. Policisté a antikonfliktní tým se však snažil, aby se znesvářené strany nedostaly k sobě.

Přesto se na Moravském náměstí strhlo několik potyček, policisté zajistili několik osob. „Zatím jsme zadrželi tři osoby. Z toho dvakrát za napadení policisty," doplnila Komárová. Na náměstí se shromáždily desítky těžkooděnců se štíty. Odpůrci vytvářeli takový hluk, že svolavatele pochodu nebylo ani přes mikrofon slyšet. Těžkooděnci pak odpůrce vytlačili i za pomoci automobilů až na okraj náměstí, aby neměli tak blízko k příznivcům krajní pravice.

Zdroj: ČTK
Foto: Martin Šeda

Štítky pravice, Brno, policie, Evropská unie, Moravské náměstí, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pochod krajní pravice rušilo bubnování a zpěv odpůrců. 'Brno nehajluje!' neslo se Moravákem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.