Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vytvořilo zprávu o stavu města. Poslouží k vytvoření strategie města do roku 2050

Město Brno se rozhodlo inspirovat pravidelnými zprávami o stavu unie, které využívají američtí prezidenti i předseda Evropské komise. Vytvořilo zprávu o stavu města, na kterou naváže spuštění nulté fáze kampaně tvorby strategie města do roku 2050.

Podkladem budou informace, které chce radnice každým rokem umístit na web pro širokou veřejnost. Lidé budou moct strategii připomínkovat. Podle primátorova náměstka Jaroslava Kacera (TOP 09) hrozí, že v roce 2050 ubude v Brně až 50.000 ze současných 377.000 obyvatel, a proto město musí učinit kroky vedoucí k nárůstu počtu obyvatel. Současný dlouhodobý plán rozvoje skončí v roce 2020, řekl Kacer.

Město zveřejní zprávu s informacemi například o počtu obyvatel, studentů, o parkovacích místech, cizincích, lidech bez domova, ale i o mzdách, výdajích, dopravě, bytech. Od června se pak naplno spustí kampaň pro tvorbu strategie města do roku 2050. Už v březnu se setkali politici z Brna, úředníci, zástupci městských částí, městských organizací s partnery z akademické, podnikatelské a neziskové sféry.

„Dnes se určí poradci města v šesti oblastech, jako například vědecká sféra, podnikatelská a podobě. Ambasadoři potom budou rozhodovat o prioritách nové strategie, kterou lidé poznají v červnu. Na webu budou informace přibývat. V listopadu bychom chtěli schvalovat celou strategii na zastupitelstvu," uvedl Kacer. Podle něj by se měl například zvýšit počet obyvatel Brna, ale méně by se měla využívat auta. Směr města ale vzejde z debat všech zainteresovaných a i na základě připomínek obyvatel.

Prvním krokem je zveřejnění údajů o městě na webu, kde lidé najdou například informaci o tom, že v Brně je v pracovních dnech přítomno asi 540.000 lidí, ale o víkendech v něm zůstává jen asi 350.000 lidí. Od roku 1990 se také 2,5krát zvýšil počet aut, ale na druhé straně více než polovina Brňanů využívá městskou hromadnou dopravu. V Brně je legálně přihlášeno k pobytu asi 30.000 cizinců, studuje v něm skoro 70.000 studentů a průměrný plat ve městě je 28.484 korun.

„Za 16 let se ale také snížila spotřeba vody skoro o 20 litrů na osobu na den. Populace výrazně stárne, a pokud město nepřitáhne svou aktivitou nové obyvatele nebo nebude takzvaný babyboom, dojde k razantnímu úbytku obyvatel," dodal Kacer. Podle něj jsou právě takové informace základem pro vytvoření strategie. Z ní pak budou vznikat střednědobé a krátkodobé plány a projekty.

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky Brno, strategie, Evropská komise, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vytvořilo zprávu o stavu města. Poslouží k vytvoření strategie města do roku 2050  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.