Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská laboratoř je nejtišším místem v republice. Neexistuje v ní ozvěna

Zřejmě nejtišším místem v České republice je speciální bezdozvuková komora, kterou mají v Brně. Pokud v ní někdo mluví, nedostavuje se žádná ozvěna. Komora je výsledkem spolupráce brněnské pobočky společnosti Honeywell a Vysoké školy báňské (VŠB), experti v ní budou posuzovat nežádoucí účinky hluku.

Bezdozvuková komora je koncipována jako specializovaná akustická laboratoř pro měření základních akustických charakteristik produktů firmy Honeywell. V komoře se měří velmi tiché děje, testují se ultrazvukové detektory a ověřuje se účinnost akustických chráničů.

„Hluk je všude kolem nás, často nám škodí a ani jej nevnímáme. Jsou s tím spojené negativní vedlejší účinky na lidské zdraví. Můžeme jej měřit u všech zařízení, která jsou kolem nás," uvedl ředitel Centra pokročilých inovačních technologií (CPIT) Vysoké školy báňské Bohumír Strnadel. Zmínil například nemocnice nebo hotely. V některých případech se podle vědců může stát, že jinak funkčně zcela bezvadné zařízení musí být pro nadměrnou hlučnost z provozu vyřazeno. Komora se dá použít i pro posuzování akustického vyzařování reproduktorů nebo naopak citlivosti mikrofonů.

Bezodrazivost je zajištěna obkladem stěn, stropu i podlahy hlubokými absorpčními klíny z akusticky pohltivého materiálu. V něm se postupující akustická energie mění v teplo, čímž je znemožněn její odraz. Pro stavbu komory bylo spotřebováno téměř 10.000 absorpčních klínů. Hladina hluku v komoře je minus pět decibelů. Nejtišší místo na světě má hodnotu minus 20 decibelů.

Koncern Honeywell má v Brně vývojový a administrativní komplex, kromě toho má závod v Hlubočkách u Olomouce, kde vyrábí a opravuje letecké motory. Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130.000 lidí. V ČR pro firmu pracuje přes 5000 lidí. V brněnském vývojovém centru je jich kolem 1800, jsou zde lidé z 27 států.

Odborníci z brněnského centra vyvinuli například aplikaci, která pilotům letadel přináší aktuální informace o počasí po celou dobu letu. Pilotům ušetří čas, snižuje také náklady na palivo. Službu už koupila společnost Airbus.

Zdroj: ČTK

Štítky Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Honeywell, Česko, Brno, Airbus, Honeywell International, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská laboratoř je nejtišším místem v republice. Neexistuje v ní ozvěna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.