Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Brno rozšířilo počet veřejných míst, kde se nesmí pít alkohol

Zastupitelé Brna dnes rozšířili v obecně závazné vyhlášce asi o dvacet počet míst, kde se nesmí pít alkohol. Zároveň přidali na seznam zhruba padesát akcí, na kterých bude nově možné alkoholické nápoje pít. Změněná vyhláška nabude platnosti patnáctým dnem po vyhlášení.

Lidé si pak nedají skleničku například u fontány v parku před Janáčkovým divadlem, připít si naopak bude moci na festivalech, hodech, farmářských trzích a jiných akcích.

Pro změnu zvedlo ruku 41 zastupitelů, dva byli proti a sedm se zdrželo. Město dosud vyhláškou určovalo místa, kde se alkohol nemůže pít. Zastupitelé dnes zákaz rozšířili například na prostor před Janáčkovým divadlem, na Uličku Václava Havla, na park Stanislava Krátkého nebo park Sokolova, na Hvězdou a Táborskou ulici a další místa.

Město má zároveň stanovené akce, kde alkohol povoluje. Přibudou k nim například festivaly Meeting Brno a Pouť smíření, Festival Janáček Brno, Advent na Moraváku a Advent na Zelňáku, ale i Noc kostelů, rozsvěcování stromků, různé hody a další akce.

Proti návrhu byli dva primátorovi náměstci Matěj Hollan (ŽTB) a Martin Ander (SZ), kteří navrhovali vypustit z vyhlášky seznam míst, kde je pití alkoholu zakázané. Poukazovali na to, že seznam ulic je komplikovaný pro strážníky, kteří sledují dodržování zákazu. Zároveň je podle nich dostačující vyhláškou stanovený zákaz pití u škol, obchodů, zastávek,
zdravotnických zařízení, hřbitovů, sportovišť a podobně.

V současné době je na seznamu veřejných míst, kde se nesmí pít alkohol, hned řada oblíbených prostranství. Dle městské vyhlášky nesmí obyvatelé veřejně pít alkoholické nápoje v Nádražní ulici, na Špilberku, Petrově, Moravském náměstí, Malinovského náměstí, Kraví hoře či dokonce na Jakubském náměstí. Kompletní seznam míst, kde se dle městské vyhlášky nesmí pít alkohol, si můžete stáhnout v "Příloze č.1" na tomto odkazu.

Zdroj: ČTK

Foto: Tomáš Hrivňák

Štítky Brno, alkohol, Václav Havel, Stanislav Krátký, Noc kostelů, Matěj Hollan, Martin Ander, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno rozšířilo počet veřejných míst, kde se nesmí pít alkohol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.