Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnskou zoo rozšířil páreček pásovců kulovitých

V pátek 17. 2. dorazil do zahrady pár pásovců kulovitých. Obě zvířata jsou velmi mladá, samec Ricardo se narodil loni v červenci v Zoo Antwerpy a samice Júlia v srpnu v Zoo Heidelberg. Chovatelé je zatím neseznámili, pásovci si nejdřív musí zvyknout na nový režim a na nové sousedy, sdílí totiž expozici s papoušky ara.

Pásovec kulovitý pochází z oblasti subtropického lesa a křovinatých savan Grand Chaco v Jižní Americe. Na rozdíl od jiných druhů pásovců si většinou nehloubí vlastní nory, dává přednost opuštěným úkrytům dalších zvířat. Když se cítí ohrožený, nezahrabává se, místo toho se svine do téměř dokonalé koule kryté pancířem, který chrání zranitelné části těla. Živí se larvami hmyzu a termity, které vyhrabává pomocí nápadných drápů na předních nohách. Nepohrdne ani plody rostlin. Má velmi jemný čich, naopak zrak má slabý.

„Pásovci jsou zajímavá zvířata, která vypadají, jako by vznikla spojením želvy a králíka. Příbuzná však nejsou ani jednomu z nich – ve skutečnosti bychom jejich nejbližší příbuzné našli mezi mravenečníky a lenochody,“ doplňuje ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Návštěvníci brněnské zoo mohou pásovce kulovité vidět v Exotáriu, ideálně v době krmení. Kromě Zoo Brno chovají pásovce kulovité také v Jihlavě, Plzni a v Praze.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, Antverpy, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou zoo rozšířil páreček pásovců kulovitých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.