Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VIDEO: Hasiči trénovali záchranu pod ledem

Jihomoravští hasiči absolvovali dva náročné výcviky. Na Priglu trénovali záchranu pod ledem. Tento druh výcviku je v České republice ojedinělý. V prvním bloku čelili záchranáři vztlaku při pohybu pod ledovou plochou, ve druhé se bez záchranných vest potápěli do hloubky několika metrů.

Zaměření výcviku se odvíjelo od nedávného zásahu, při kterém hasiči zachraňovali tonoucího bruslaře na Vranovské přehradě. Ten se při příletu leteckých záchranářů nacházel asi 4 metry pod hladinou. Výcvik se soustředil na pohyb a záchranu osob pod ledem. "Jelikož je tato činnost velmi nebezpečná, kontrolovali celý program policejní potápěči. Během akce však přispěli také svými zkušenostmi," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Instruktoři si vyzkoušeli orientaci pod ledem a pohyb ve ztížených podmínkách. V prvním výcvikovém bloku se v ledu nachystaly 3 díry v různých vzdálenostech od sebe a mezi nimi byla pod ledem natažena vodící lana. Vztlak všech ochranných pomůcek při tomto cvičení stěžuje pohyb, záchranáři jsoz doslova natlačeni pod led.

Ve druhém výcvikovém bloku zkoušeli hasiči podobnou záchranu jako ve zmíněném případě Vranovské přehrady. Vytahovali figurínu uvízlou pod ledem nebo v hloubce 2-3 metrů. "U tohoto způsobu záchrany museli instruktoři odložit záchranné vesty a být jištěni jen pomocí lana na pracovním polohovacím páse," upřesnil Mikoška.

"K naplánování tohoto typu výcviku přivedla naše hasiče nejen nedávná událost na Vranovské přehradě, ale také fakt, že osoba pod ledem může za jistých okolností přežít i několik desítek minut. Vše je ale závislé na spoustě faktorů, jako je zdravotní stav, věk, doba pod ledem, oblečení, podružná zranění, reakce na šok, následná léčba a podobně," uzavřel mluvčí jihomoravských hasičů.

Zdroj: HZS JMK

Štítky Česko, Vodní nádrž Vranov, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči trénovali záchranu pod ledem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.