Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mládě klokánka králíkovitého a tři malí rosomáci prvními letošními přírůstky zoo

Brněnská zoo oslavuje první letošní přírůstky! Jsou jimi tři mláďata rosomáka sibiřského a mládě klokánka králíkovitého. Narození trojčat rosomáka byl pro chovatele překvapením, protože samice před porodem nejevila žádné známky březosti a po porodu ukryla mláďata v noře ve výběhu.

Hned tři mláďata rosomáka sibiřského (Gulo gulo gulo) objevili chovatelé brněnské zoo při odchytu mladého samečka, který poputuje na doporučení koordinátora EEP (evropský záchovný program) do Zoo Amneville ve Francii. Narození mláďat bylo pro zoo velkým překvapením, protože samice před porodem nejevila žádné známky březosti a po porodu ukryla mláďata v noře ve výběhu.  „V tuto chvíli jsme na samém začátku odchovu, takže osud mláďat zůstává stále nejistý. Držíme samici Nataše palce a doufáme, že vše dopadne stejně dobře, jako v případě malého Vasila,“ doplňuje ředitel zoo Martin Hovorka.

Rosomák, kterému se také říká hyena severu, je druhou největší kunovitou šelmou. Největší kunovitou šelmou je vydra mořská, která může vážit až 45 kg. Rosomák má relativně nejširší tlapy (ve srovnání s velikostí těla) ze všech savců. Ty mu umožňují pohybovat se i ve vysokém sněhu, do kterého se tak neboří. Také díky této adaptaci je schopen ulovit zvířata i mnohem větší, než je on sám, například losa, který je 20 x těžší.

Rosomáci se živí převážně mršinami, obratlovci do velikosti losa a vejci. Rosomák žije samotářsky a v lidské péči se může dožít až 19 let.

Klokánek králikovitý (Bettongia penicillata) je noční živočich, který den tráví v hnízdě z trávy a kůry. Jejich zvláštním znakem je chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat a nosit různé předměty, např. trávu do svého hnízda.

Živí se plody, semeny, hmyzem a pryskyřicí. Vodu pijí v přírodě jen minimálně, stačí jim voda, kterou obsahuje jejich potrava. Klokánci se vyskytují v jihozápadní Austrálii, váží mezi jedním a jeden a půl kilem, jsou dlouzí třicet až třicet osm centimetrůcm a ocas mají téměř stejně dlouhý jako tělo. Jsou to samotáři a v lidské péči se dožívají až deseti let.

Mládě klokánka králikovitého se narodilo koncem ledna, ale stále zůstává ve vaku matky, ze kterého už v těchto dnech občas vykukuje. 

Zdroj: Zoo Brno

Štítky porod, Zoologická zahrada Brno, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě klokánka králíkovitého a tři malí rosomáci prvními letošními přírůstky zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.