Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dočasný konec bruslení na Priglu? Vodohospodáři snižují hladinu, led může praskat

Státní podnik Povodí Moravy kvůli odtávání sněhu preventivně o metr sníží hladinu brněnské přehrady. Vodohospodáři důrazně upozorňují na to, že může popraskat led a lidem nedoporučují vstup na něj. Na zamrzlé přehradě přitom denně bruslí stovky lidí.

 

Povodí začne odpouštět vodu už dnes, hladina se bude snižovat asi o deset centimetrů denně. Postupně klesne z 225 na 224 metrů. Prostor v nádrži pro zachycení vody se tak zvedne přibližně o 1,3 milionu metrů krychlových. "Důvodem je preventivní vytvoření dostatečného akumulačního prostoru pro tání sněhu, který zasypal Českou republiku," uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Hladinu budou vodohospodáři snižovat také na Vranovské přehradě na Znojemsku, a to asi o 40 centimetrů. Prostor pro zachycení vody se zvýší asi o 2,5 milionu metrů krychlových.  

Stále platí výstraha, že vstup na každou velkou ledovou plochu vodních nádrží představuje riziko a je vždy na vlastní nebezpečí. "Vlivem snížené hladiny může na místech, kde není led dostatečně silný, dojít k prolomení ledu i při menším zatížení," upozornil mluvčí.

Ledová plocha na brněnské přehradě láká bruslaře už od začátku roku. Přehrada není typickým kluzištěm, ale přírodní nádrží, ze které strážníci nemohou veřejnost vykázat. Na bezpečnost přesto dohlíží jednotka městské policie.

Zdroj: ČTK

Štítky vodní hospodářství, přehrada, Brněnská přehrada, Povodí Moravy (státní podnik), Česko, okres Znojmo, Vodní nádrž Vranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dočasný konec bruslení na Priglu? Vodohospodáři snižují hladinu, led může praskat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.