Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Komíně pokáceli tři sta sedmdesát stromů, sto nových vysadí

Radnice v Brně-Komíně dala v Řezáčově ulici pokácet 370 stromů, 100 nových vysadí. Kácení je součástí revitalizace 3,2 hektaru plochy, městská část za něj zaplatí 1,4 milionu Kč. Lidé si na kácení stěžují, i když je radnice podle starostky o projektu předem informovala.

S úpravou plochy se začalo loni v říjnu. "Už v roce 2015 jsme od občanů dostali žádosti o úpravu plochy z důvodů zastínění, lidé si stěžovali na přerostlou zeleň, nálety i nevhodnou výsadbu. Když se asi před třiceti lety ty stromy sázely, počítalo se s probírkou, která se ale neuskutečnila," uvedla starostka městské části Milada Blatná (Sdružení Zelená pro Komín).

Odborníci podle ní zjistili, že některé stromy rostou přes sebe, což není z důvodu bezpečnosti vhodné. Jiné byly suché, postižené hnilobou či plísní. Kromě 370 stromů šly k zemi i keře. Asi 100 stromů firma odborně ošetřila, další byly zdravé a ošetření nepotřebovaly.

"Cílem kácení bylo, aby perspektivní dřeviny dostaly prostor k dalšímu zdravému a dlouhodobému růstu," řekla Blatná. Zůstaly podle ní duby, ořechy a lípy, k zemi šly především smrky, borovice a roubované sakury.

Starostka uvedla, že ohledně kácení se na ni obrátilo se stížností asi sedm lidí. Dvě desítky lidí si podle ní stěžovaly i u pracovnice radnice, která má na starosti životní prostředí. "Lidi jsme ale s projektem seznamovali, měli jsme veřejné projednání, pozvánky jsme rozdali do všech bytů a vchodů, kterých se to týkalo. Loni o projektu vycházely články ve zpravodaji. A už nyní se na mě obracejí lidé, kteří chtějí, aby projekt pokračoval v další části ulice a také v jiných ulicích, kde mají přerostlou zeleň," řekla Blatná.

Kácení se nelíbí například Ivaně Paukertové. "Slíbit ve volebním programu zachování veřejné zeleně, vyhrát volby a poté pokácet stovky stromů, by nemělo projít bez povšimnutí," řekla ČTK. Doplnila, že jako občan má mnoho otázek k tomuto projektu a městská část na ně neodpovídá. "Nedozvěděla jsem se ani počet stromů určených ke kácení," řekla.

Práce na ploše by měly skončit v červnu. Odborná firma vysadí přes 100 listnatých stromů a asi 2000 keřů a plochu zatravní.

Projekt původně počítal téměř se třemi miliony korun, ale vysoutěžená cena je podle starostky 1,4 milionu Kč. Z toho 60 procent půjde z Operačního programu životní prostředí, 20 procent z rozpočtu Brna, zbylých 20 procent z rozpočtu městské části. Projekt realizuje město Brno.

Zdroj: ČTK

Štítky strom, projekt, Brno-Komín, kácení, Milada Blatná, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Komíně pokáceli tři sta sedmdesát stromů, sto nových vysadí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.