Brňané jedí málo ovoce a zeleninu, vyplývá ze studie Kardiovize Brno 2030 Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny. Pouze 57 procent dospělých konzumuje alespoň jednou denně ovoce, 49 procent syrovou zeleninu a osm procent vařenou zeleninu.
Ovoce a zelenina jsou prospěšné zdraví. „Jejich dostatečná konzumace je spojována se sníženým rizikem vzniku a rozvoje srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vitamin C obsažený v čerstvém ovoci a zelenině má také příznivý vliv na prevenci chřipkových onemocnění,“ uvedl iniciátor průzkumu Ondřej Sochor.
Studie se zúčastnilo 2150 respondentů. „Jen něco málo přes osm procentc dotázaných uvedlo, že jí ovoce a zeleninu alespoň čtyřikrát denně," uvedlacmluvčí svatoanenské nemocnice Petra Veselá.
„Světová zdravotnická organizace doporučuje ovoce a zeleninu minimálně pětkrát denně, nejméně 400 gramů na den. Česká společnost pro výživu doporučuje konzumovat denně alespoň 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny včetně zeleniny tepelně upravené. Brňané by tedy měli jíst daleko více ovoce a zeleniny," zdůraznil Sochor.
Podle studie je vhodné jíst ovoce a zeleninu s každým jídlem. Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst ovoce a zeleninu dokonce nejméně pětkrát denně. „Ve výživě má významnou úlohu pravidelný režim jídla rozložený do pěti až šesti denních porcí. Zařazení dopolední a odpolední svačiny je důležité pro zajištění dostatečného příjmu živin, vitaminů a energie. Je vhodné, aby byla složená z porce bílkovin, polysacharidů a minimálně jednoho kusu ovoce nebo zeleniny," uvedla Veselá.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.