Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Střední Evropa je zamořena pervitinem, kokain u nás oblíbený není

Drbna Vědátorka vám bude čas od času přinášet zajímavosti ze světa zvířat, vědy a techniky nebo společnosti. Dnes se podíváme například na to, jak vědci měří spotřebu jednotlivých drog v evropských městech a také na lásku, která nezná hranice.

 

Jak poznat spotřebu drog ve městech? Z odpadních vod!

Vědci z Sewage Analysis CORe group Europe (SCORE) zkoumali vzorky z čistíren odpadních vod ve více než padesáti městech z osmnácti zemí Evropy. V České republice odebírali vědci vzorky jen v Českých Budějovicích, ale i tak z jejich zkoumání vyplývají zajímavá data. Vzorky byly odebírány v březnu 2016 každý den, následně přepočítány na počet obyvatel a průtok vody. Poté byla určena spotřeba drog. Vědce zajímaly čtyři skupiny drog – amfetaminy, metamfetaminy, kokain a extáze.

Jak to tedy dopadlo? Kokain je oblíbený především v západní Evropě. Vůbec nejvíce v Londýně. U nás byla naměřena zanedbatelná čísla. To amfetaminy jsou oblíbené především v Nizozemsku, Belgii, na západě Německa a na severu Evropy. V čem držíme absolutní prim, je metamfetamin, konkrétně pervitin. Střední Evropa je opravdu zamořená touto drogou. Extáze je nejoblíbenější v Nizozemsku a na severu Evropy, poměrně rozšířená je ale napříč starým kontinetem.

Láska nezná hranic, ani ve zvířecí říši

Láska v mezích jednoho druhu je samozřejmě úplně běžná. Je známo i mnoho případů homosexuality u zvířat. Aby se ale jedinec jednoho druhu pokoušel o přízeň jedince druhu jiného, to je velmi, velmi vzácné. Samozřejmě tady máme případy, kdy se pes snaží jaksi pomilovat například pánovu nohu, ale v divoké přírodě se to opravdu moc často neděje. Vlastně jsou zaznamenány jen dva případy.

Poslední pochází z listopadu roku 2015 z Japonska, kde byl pozorován makak, který se vůbec nepokoušel uspět u samic vlastního druhu. Zajímal se totiž o samice jelena siku. Během pozorování se pokoušel hned o dvě. Ta první mu vyhověla, i když ji neproniknul, přesto ejakuloval. Podruhé se jiná samice bránila a makak tak odešel zklamaný. Obě samice ale dosti urputně bránil, a kdykoli se přiblížil jiný makak, zahnal ho. Jiný příklad je znám z mrazivějšího prostředí, kdy se lachtan americký zamiloval do tučňáka královského a jakmile ukojil své touhy, tak ho snědl. Vysvětlení mezidruhového sexuálního styku zatím vědci žádné nemají.

Jaroslav Pešek

Štítky droga, střední Evropa, Evropa, kokain, metamfetamin, Nizozemsko, Česko, Score, České Budějovice, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Střední Evropa je zamořena pervitinem, kokain u nás oblíbený není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.