Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Vyznavači švihlé chůze v sobotu pošesté projdou centrem Brna

Brnem v sobotu pošesté projde takzvaný švihlý pochod. Účastníci napodobují a originálně rozvíjejí silly walk, styl chůze, známý ze seriálu Monty Pythonův létající cirkus. Recesistickou akci, která se tradičně koná 7. ledna při příležitosti Mezinárodního dne švihlé chůze, připravili brněnští příznivci Monty Pythonů.

Pochod letos poprvé vyšel na víkend, a organizátoři tak doufají, že přilákají více zájemců. "Doufáme v překonání magické hranice 200 účastníků," uvedl organizár akce Adam Jandora. Loni se akce zúčastnilo téměř 180 lidí. Švihlou chůzi účastníci zahájí v 15:00 na Moravském náměstí a vydají se k Denisovým sadům. Po pochodu mohou zájemci přijít do protiatomového krytu 10-Z pod Špilberkem, v němž bude připravené občerstvení.

Styl netradiční chůze si může každý účastník vymyslet sám nebo napodobit tu ze slavného skeče, což obnáší vysoké předkopávání, zakopávání i překvapivé otočky. Účastníkům se také doporučuje oblek doplněný buřinkou a aktovkou. Cílem pochodu je rozšířit fenomén Monty Python, ale hlavně pobavit účastníky a přihlížející. Každoročně se akce koná v několika českých městech.

Švihlé pochody se šíří také do zahraničí. "Manažerka Monty Pythonů Holly Gilliamová nás předloni požádala, abychom rozšířili švihlé pochody do celého světa, k čemuž nám pomáhají sociální sítě," řekl Jandora. Vyznavači švihlé chůze tak pomáhají připravovat pochody v Německu, Austrálii, Brazílii, Španělsku, USA, na Islandu a letos poprvé i v Londýně. Kromě toho organizují workshopy pro rodiče s dětmi, na kterých je učí chodit švihle.

Poprvé se chůze objevila v 70. letech v populárním britském komediálním seriálu Monty Pythonův létající cirkus z produkce BBC. V seriálu je také zmínka o dni švihlé chůze, který připadá na 7. ledna. Adam Janodra a Dan Mašek jsou prvními na světě, kteří pochody organizují pravidelně právě v tento den.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Monty Python, Monty Pythonův létající cirkus, styl, Moravské náměstí, Špilberk, USA, Německo, Španělsko, Brazílie, Austrálie, Island

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vyznavači švihlé chůze v sobotu pošesté projdou centrem Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.