Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnské zoo vznikne moderní výběh pro šimpanze za čtyřicet dva milionů

V brněnské zoologické zahradě vznikne venkovní expozice šimpanzů za 42 milionů korun. Výběh bude velký asi 75x30 metrů. Nynější prostor má 70 metrů čtverečních a je nevyhovující. V zoo jsou tři šimpanzi, díky novému výběhu by se jejich počet mohl zvýšit. Práce začnou ve druhé polovině letošního roku a potrvají 18 měsíců.

Město chtělo vybudovat výběh pro šimpanze už delší dobu. Záměr z roku 2009 na menší výběh o rozloze 20x20 metrů za 20 milionů korun dnes aktualizovali radní města a zvýšili náklady o 22 milionů. "Velikost výběhu se tak oproti původním plánům zněkolikanásobila. Je to především proto, že chceme vytvořit moderní expozici, kde budou mít zvířata důstojné podmínky a budou se moct bez problémů pohybovat. Návštěvníci je zase uvidí v přírodě v takové podobě, která je jim nejvíce blízká," uvedl náměstek brněnského primátora pro životní prostředí Martin Ander.

V expozici budou mít šimpanzi sítě nebo vodní prvky. Expozice bude mít tvar obdélníku, který bude na jedné straně ve svahu. Podél horní hrany stěny bude visutá lávka, ze které budou moct lidé šimpanze sledovat. "Budou tam také lavičky a posezení. Visutá lávka bude bezbariérová a doplněná o výtah," řekl Ander.

Nový prostor bude mít plochu kolem 2300 metrů čtverečních. Ten nynější je 70 metrů čtverečních. "Z hlediska současného trendu zoologických zahrad je nevyhovující. Díky novému výběhu by Zoo Brno mohla stavy šimpanzů zdvojnásobit," řekla Tomíčková.

V roce 2010 skončila v zoo rekonstrukce pavilonu šimpanzů. Venkovní expozice je druhou etapou. Podle Andera město plánuje i třetí, která by obsahovala rozšíření pavilonu. "Zvýšily by se střechy, doplnil by se prostor stávajících klecí a vzniklo by tam místo pro občerstvení lidí s výhledem na šimpanze," dodal Ander.

Zdroj: ČTK, Zoo Brno

 

 

Štítky Zoologická zahrada Brno, metr čtvereční, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské zoo vznikne moderní výběh pro šimpanze za čtyřicet dva milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.