V rozinkách z Penny našla státní inspekce trojnásobně vyšší hladinu hodnotu škodlivé látky

V rozinkách od slovenského výrobce Encinger, jejichž vzorek odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Penny marketu, byl více než třikrát překročený limit ochratoxinu, pro lidské zdraví škodlivou, kterou produkují plísně. Inspekce nařídila okamžitě stáhnout danou šarži z prodeje, prodejci teď hrozí pokuta

Jedná se o půlkilové balení rozinek značky ENSA s minimální trvanlivostí do 31. července 2017. Ochratoxinu v nich bylo 32,84 mikrogramu na kilogram, povolený limit je deset mikrogramů.

SZPI také Penny marketu nařídila provést na vlastní náklady laboratorní analýzu u dalších tří šarží téže potraviny.

Inpekce se v předvánočním čase věnuje intenzivněji kontrolám sortimentu sušeného a kandovaného ovoce, které se přidává do cukroví či vánočního pečiva a dezertů.

Zdroj: ČTK
Foto: pixabay.com

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Penny Market, rozinka, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.