Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Od příštího roku zahájí v Brně provoz první městská školka

V prostorách polikliniky v Zahradníkově ulici v Brně zahájí v lednu provoz první městská mateřská škola. Bude mít místo pro 24 dětí a poslouží zaměstnancům magistrátu, městské policie a poliklinik. Školka stála sedm milionů korun. Rodiče měsíčně zaplatí 1000 korun za celodenní pobyt, 500 korun za půl dne.

 

Školka začne fungovat 2. ledna, o dva dny později se uskuteční slavnostní otevření. "Náklady na vybudování byly přes sedm milionů korun. Dostali jsme dotaci pět milionů korun, zbylé dva jsme dali z rozpočtu. V Brně firemní školka města dosud chyběla," uvedl primátorův náměstek Petr Hladík.

Podle něj je to výhoda pro zaměstnance města, městské policie nebo městských poliklinik. "Když budou potřebovat, vědí, že jejich dítě dostane ve školce přednost. Nabízíme místo i dvouletým dětem, pokud se rodiče chtějí vrátit do práce třeba jen na částečný úvazek," řekl Hladík. Dodal, že ve školce budou děti zaměstnanců, ale pokud bude volné místo, může sloužit i širší veřejnosti. Děti bude ve dvou skupinách hlídat pět vychovatelek.

Kromě toho město opraví vnitroblok mezi objekty v Zahradníkově a Nerudově ulici, kde vznikne hřiště pro děti ze školky. Na revitalizaci vnitrobloku město vyčlenilo okolo 15 milionů korun.

Školku pro děti zaměstnanců má už Jihomoravský kraj. Přímo v budově krajského úřadu nabízí místo pro 34 dětí, letos po prázdninách přidal dalších 72 míst v budově Vyšší odborné školy zdravotnické v Brně nedaleko úřadu. Do ní chodí děti zaměstnanců, hasičů nebo policie.

Brno má kolem 140 školek pro 11.600 dětí. V posledních letech kapacitu rozšiřuje. Přestože se většina dětí do školek dostane, stále se najdou rodiče především menších dětí, kteří místo hledají.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od příštího roku zahájí v Brně provoz první městská školka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.