Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno vypsalo architektonickou soutěž na úpravy nábřeží Svratky

Brno vypsalo architektonickou soutěž na úpravy nábřeží Svratky. V budoucnu se bude měnit úsek od Uhelné ulice od železničního mostu až k výstavišti. Pro lidi se má zlepšit přístup k vodě, aby vznikla zóna vhodná k trávení volného času a relaxaci. Součástí změn jsou však také protipovodňová opatření.

"V minulých měsících jsme zpracovali zadání a vybrali členy poroty. Jednou z členek je například Susan Krauppová, která projektovala oživení Dunajského kanálu ve Vídni," uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ).  Týmy architektů a urbanistů mohou své návrhy podávat do konce února. Výsledky má město oznámit v půlce března.

"V soutěži neusilujeme jen o obecnou ideu, ale o konkrétní návrhy úprav a řešení prostoru. Až budeme mít vítěze, jsme připraveni pokračovat přípravou stavebního projektu," řekl náměstek. Vítěz soutěže dostane 550.000 korun, odměny dostanou i týmy na druhém a třetím místě.

Svratka protéká ve zmíněném úseku převážně v hlubokém vybetonovaném korytě, ke kterému nemají lidé žádný přístup. Po levém břehu sice vede rušná silnice, ale po druhém cyklostezka, a její okolí tak má potenciál pro rozšíření nabídky rekreačních ploch v Brně.

Revitalizace nábřeží Svratky je dílčí snahou více zpřístupnit brněnská nábřeží. Potenciál má do budoucna také například Svitava, která protéká kolem bývalých továren. Snahou města je i otevřít více rekreaci Ponávku. Částečně se již podařilo v dřívějších letech zpřístupnit okolí Svratky v jižní části Brna.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Svratka, Martin Ander, Vídeň, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vypsalo architektonickou soutěž na úpravy nábřeží Svratky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.