Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pohořelec je vyklizen, dědička chystá žalobu

Z ulice Pohořelec v centru Brna v pondělí definitivně zmizely tržní stánky, které od soboty likvidovala městská část Brno-střed. Stánky se zbožím především od asijských prodejců byly v místě dlouhá léta, podle radnice od roku 2008 nelegálně. V místě vznikne klidová zóna s parčíkem.

 

Majitel stánků Josef Richard Pliska před dvěma měsíci zemře.l Městu platil nájemné za pozemky skoro půl milionu ročně. Jeho dcera Alexandra Plisková chystá podle právního zástupce Otto Pařízka žalobu, podala už trestní oznámení. Odstranění stánků má za nelegální, protože jsou podle právníků zkolaudované jako trvalá stavba a zapsané v katastru nemovitostí.

Plisková podala trestní oznámení už v sobotu. Policie pak likvidaci stánků pozastavila, poté se v ní ale pokračovalo. "Budeme podávat i žaloby. Pokud by k odstranění stánků bylo nějaké pravomocné rozhodnutí, nebránili bychom se. Žádné takové rozhodnutí nám ale nikdo nepředložil, a proto je likvidace nezákonná," uvedl Pařízek. Zatím neví, zda bude žaloba směřovat na městskou část, nebo někoho konkrétního. Žalobou se bude společnost, která patřila zesnulému podnikateli, domáhat náhrady škody okolo deseti milionů korun.

Soudní spory se táhnou od roku 2008. Do té doby měl Pliska pozemky v nájmu, pak město chtělo stánky přes jeho nesouhlas odstranit. Stavební úřad vedl s vlastníkem řízení o odstranění stavby a vše skončilo žalobou o vyklizení. "Zatím ještě nebylo rozhodnuto a soud měl být v prosinci. A pokud by i soud rozhodl o odstranění, je otázkou, zda by stánky mohla paní Plisková odstranit, když ještě není vyřízené dědictví," řekl Pařízek.

Podle něj tak měla městská část počkat na soudní rozhodnutí a na ukončení dědického řízení. Městská část ale začala s likvidací v sobotu. Společnosti po zesnulém Pliskovi zaslal v první půli listopadu výzvu k odstranění stánků do dvou týdnů Odbor dopravy a majetku městské části Brno-sřed s tím, že jsou stánky překážkou na komunikaci. Podle mluvčí městské části Denisy Kapitančikové je nutné překážky odstranit ihned, přesto firma dostala dva týdny. "Podle příslušného zákona pokud je vlastník vyzván k odstranění a neučiní tak, provede odstranění a likvidaci příslušný silniční správní úřad na náklady vlastníka. Silniční správní úřad svoji zákonnou povinnost splnil," řekla. S prodejci se při likvidaci dohodlo, že dostanou čas na odvoz svého zboží.

Pařízek však upozornil, že překážkou na komunikaci může být nepojízdný vrak auta nebo závora, nikoliv zkolaudovaná tržnice. To měla Plisková odpovědět i úřadu. Když však v pátek uplynula dvoutýdenní lhůta pro odstranění nebo pro podání žaloby proti rozhodnutí, začala likvidace. Pařízek uvedl, že ani výzva nic nemění na tom, že soud nerozhodl.

Radní Brna středu Svatopluk Bartík ČTK řekl, že se snaží napravovat věci, které nejsou legislativně v pořádku. "Podle mého názoru jsou stánky navíc nevzhledné a panovala tam záporná kultura prodeje. I kdyby ale dobře vypadaly, přistupoval bych k tomu stejně. Někdo tady parazitoval na veřejném prostoru a osm let ho nelegálně zabíral," dodal Bartík.

Brno se snaží dostat trhovce i z jiných míst v centru. Většina stánků zmizela už z okolí hlavního nádraží, město chtělo vyklidit i ty v podchodu pod ním. Soud však zpochybnil, zda je podchod vůbec ve vlastnictví Brna.

Tržnice fungovala v Brně přes 20 let. Podle mluvčí Kapitančikové byla první smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem uzavřena už v roce 1992. Pliskova firma stavby koupila v roce 2000. Kapitančiková upozornila, že stánkový prodej byl povolený jako stavba dočasná do konce roku 2008. "Od této doby je provozovaný nelegálně a stavební úřad vede s vlastníkem řízení o odstranění stavby," doplnila.

ČTK

Foto: Martin Šeda, Žít Brno
  

Štítky Pohořelec, žaloba, městská část, Brno, Brno-střed, Svatopluk Bartík, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohořelec je vyklizen, dědička chystá žalobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.