Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Likvidace tržiště na Pohořelci je pozastavena, dcera majitele stánků se obrátila na policii

Městská část Brno-střed dnes začala s likvidací stánků na takzvaném Pohořelci v centru města. Podle ní jsou tam nelegálně. Dcera původního majitele stánků s dnešní akcí nesouhlasí a obrátila se na policii, která případ prošetřuje. Aktuálně je místo obehnané policejní páskou a odvoz stánků byl prozatím ukončen, zjistila ČTK od policie.

Podle radního Svatopluka Bartíka je důvodem k likvidaci tržnice fakt, že jde o takzvanou překážku na komunikaci, což prý uznal i silniční správní úřad. "Čekali jsme, až uplyne lhůta na případné podání žaloby. Firma, která stánky provozuje, žalobu nepodala, tak jsme přikročili k likvidaci tržnice," uvedl Bartík. Na místě byl od dnešního rána jeřáb. Likvidaci tržnice zajišťuje společnost Brněnské komunikace. Trhovci, kteří byli na místě v nájmu, vyváželi zboží, vyklizení prostor asistovala městská policie.

S dnešní akcí ale nesouhlasí dcera majitele stánků Alexandra Plisková. Její otec, který vedl s městem spory, nedávno zemřel, dědické řízení ještě není u konce. Plisková se kvůli dnešnímu zásahu obrátila na policii. Podle jejího právního zástupce Otto Pařízka byla polovina stánků dnes ráno uzamčena. Při zásahu se rozbíjela okna a odvážel majetek, uvedl. Podle Pařízka jde o neoprávněné úkony. "Není právní titul, který by někoho opravňoval stánky odvézt," řekl Pařízek. Přiznal, že Pliskovi vedou s Brnem spory, podle něj ale nejsou ukončeny pravomocným rozhodnutí.

Policie případ prošetřuje na základě oznámení obou stran. ČTK to řekl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. "Musíme věc prošetřit, odvoz stánků byl pozastaven," uvedl.

Podle Bartíka bude prostor poblíž obchodního domu Centrum v budoucnu klidovou zónou s parčíkem. "Byla to nevzhledná část a je zájem ji zklidnit, lidé se tudy často báli i projít," řekl radní.

Brno se snaží vypudit trhovce i z jiných míst. Většina stánků už zmizela z prostor kolem brněnského hlavního železničního nádraží. I tam většině stánků skončil provoz na základě chybějícího povolení ke zvláštnímu užívání komunikace. Město chtělo vyklidit i stánky v podchodu u nádraží, to ale znemožnil soud, který zpochybnil, zda je podchod vůbec ve vlastnictví Brna.

Zdroj: ČTK
 

Štítky policie, Pohořelec, Svatopluk Bartík, Brno-střed, Brno, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace tržiště na Pohořelci je pozastavena, dcera majitele stánků se obrátila na policii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.