Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České dráhy otevřely na hlavním nádraží novou čekárnu, nese jméno po výtvarníku Boudovi

 České dráhy (ČD) na brněnském hlavním nádraží otevřely renovovanou čekárnu pro cestující, kteří jezdí první třídou či mají platnou místenku do vlaků vyšší kvality. Před více než deseti lety čekárna sloužila výlučně těm, kteří jezdili do Prahy či Bratislavy pendolinem. To už ale řadu let do Brna nejezdí.

Nově je v čekárně dětský koutek a také panel pro nabíjení drobné elektroniky. Výzdobu salonku věnovaly ČD výtvarníkovi, grafikovi a železničnímu dokumentaristovi Jiřímu Boudovi, uvedl na tiskové konferenci člen představenstva ČD Michal Štěpán.

Čekárna nazvaná ČD Lounge je určená nejen pro cestující první třídou, ale i pro ty, kteří jezdí například druhou třídou vlaky railjet, EuroCity či expres. Stejně tak mohou do čekárny i rodiče s dětmi do deseti let. "V síti Českých drah je šest takovýchto čekáren. Postupně je zasvěcujeme osobnostem českých železnic. V Pardubicích je salonek Jana Pernera, v Praze Nicholase Wintona," uvedl Štěpán.

V Brně patří salonek loni zesnulému Jiřímu Boudovi, který za svůj život vytvořil stovky obrazů, ilustrací či grafik. Tématem většiny z nich byla technika a zejména železniční doprava. Ač působil převážně v Praze, úzce spolupracoval s Technickým muzeem v Brně. "Výběr z jeho díla je možný v salonku vidět. Chtěli jsme jím zpříjemnit čekání na vlak," řekl Štěpán.

Bouda vytvářel také veduty řady českých měst, další částí jeho tvorby jsou poštovní známky či barevné litografie z jeho českých i zahraničních cest. Před pár dny také vyšel výbor z jeho díla, v němž je téměř 550 reprodukcí z jeho archivu.

Čekárna je provozním prostorem ČD, proto ji rekonstruovaly ony. V příštím roce se chystá také rekonstrukce dalších částí budovy brněnského nádraží, kterou má od ČD v pronájmu společnost Brno New Station Development. Podle smlouvy ji musí rekonstruovat. Oprava čeká restauraci Secese, vestibul s pokladnami a má vzniknout 350 parkovacích míst v podzemí. Jde o úpravy za 250 milionů korun, firma má budovu pronajatou až do roku 2048.

Zdroj: ČTK

Štítky České dráhy, čekárna, Jiří Bouda, Praha, Brno, salónek, Bratislava, Nicholas Winton, Jan Perner, Technické muzeum v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy otevřely na hlavním nádraží novou čekárnu, nese jméno po výtvarníku Boudovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.