Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První z budov brněnského studia ČT se prodala za 81 milionů korun

První z budov bývalého brněnského studia České televize v Běhounské ulici se dnes v dražbě prodala za 81 milionů korun. Částka se vyšplhala na více než dvojnásobek vyvolávací ceny, která byla stanovena na 30,7 milionu korun. Další budova bývalého brněnského televizního studia, palác Typos, jde do dražby v prosinci.

O budovu v Běhounské ulici byl velký zájem. Do dražby se přihlásilo 13 zájemců, na místě přihazovala zhruba polovina z nich. Vítěz se do dražby zapojil nejprve příhozem na 55 milionů korun, nakonec musel ještě další peníze přidat. Muž, který dražbu vyhrál, na místě s novináři odmítl komunikovat. Firmu nebo člověka, které zastupoval, neprozradil.

Podle licitátora Josefa Machů z dražební kanceláře Prokonzulta je vidět, že o objekt v centru města byl velký zájem. "Šlo o největší letošní brněnskou dražbu, kterou může ještě překonat dražba druhé budovy České televize, kde je vyvolávací cena 70 milionů korun," uvedl Machů. Vítěz dnešní dražby musí peníze složit do 19. prosince, poté bude na něj budova převedena.

Česká televize obě budovy v centru Brna už opustila a funguje v nových moderních prostorách v Brně-Líšni. Vedoucí brněnského studia ČT Jan Souček je s výslednou cenou za objekt v Běhounské spokojený. Pokud se za vyvolávací cenu prodá i druhá budova, zaplatí to televizi zhruba polovinu nákladů na nové studio. Souček to dnes po dražbě řekl novinářům.

Budova v Běhounské byla postavena mezi světovými válkami a původně sloužila bance, dům je památkově chráněný. Postupem let si jej Česká televize uzpůsobila vlastnímu provozu. Má osm podlaží, z toho jedno podzemní.

Celková podlahová plocha je 3160 metrů čtverečních. Mimo jiné je v suterénu trezor s pancéřovanými dveřmi, ovšem již nefunkční.

Palác Typos byl mezi válkami postaven jako multifunkční objekt s byty, obchodní pasáží a tančírnou v podzemí. Dodnes zbyly jen tři byty, zbylé byly přestavěny na kanceláře. V bývalé tančírně bylo největší natáčecí studio.    

Česká televize sídlila v domech v historickém centru města od roku 1961 a od začátku šlo o provizorium. O novém studiu televize uvažovala několik let, nakonec padla volba na bývalý areál Zetoru v Líšni. Investice dosáhla 274 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Česká televize, dražba, studium, Palác Typos, Josef Mach, Jan Souček, Zetor, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První z budov brněnského studia ČT se prodala za 81 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.