Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnští radní chtějí, aby se lidé mohli podílet na investicích města

Lidé v Brně by mohli v roce 2018 rozhodovat o tom, na jaké projekty dá město 20 milionů korun ze svého rozpočtu. Nyní se obyvatelstvo na určení investic nepodílí. Brněnští radní však doporučili schválit zastupitelstvu zavedení participativního rozpočtování se zapojením občanů. Podle radního Tomáše Koláčného (Žít Brno s podporou pirátů) budou moct lidé navrhovat projekty do dvou milionů korun tak, aby se v příštím roce vybraly ty úspěšné a v roce následujícím se uskutečnily.

Rada podpořila participativní rozpočtování jednomyslně. Schválit ho musí ještě říjnové zastupitelstvo. "Téměř po roce příprav se konečně dostáváme k historickému okamžiku, kdy Brno jako první statutární město v České republice zavede proces participativního rozpočtování, a umožní tak občanům rozhodovat o veřejně prospěšných projektech," uvedl Koláčný.

V případě schválení budou moct podávat návrhy všichni obyvatelé Brna od února do dubna příštího roku. V tomto období město plánuje zorganizovat i několik setkání s veřejností, kde lidem poskytne odbornou asistenci při přípravě návrhů projektů. "V srpnu a září budou následovat veřejná projednání projektů. Samotné hlasování, které bude na internetu i na veřejných projednáních, bude v říjnu. Vítězné projekty pak budou zařazené do rozpočtu města na rok 2018," dodal Koláčný.

Brno má pro letošní rok schválený rozpočet s příjmy 10,1 miliardy a výdaji 11,3 miliardy korun, celé statutární město i s jeho městskými částmi má rozpočet s příjmy 11 miliard a výdaje 12,4 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky projekt, Brno, Tomáš Koláčný, rozpočet, Žít Brno, Česko, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští radní chtějí, aby se lidé mohli podílet na investicích města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.