Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vítězný tým nasbíral na mistroství světa ve Valticích rekordních 736 kilo hroznů

Rekordních 736 kilo hroznů se letos podařilo nasbírat soutěžnímu pětadvacetičlennému týmu na desátém mistrovství světa ve sbírání hroznů ve Valticích. Na vinici Knížecí vyhlídka vyrazilo šest týmů, letos se účastníci oblékli do dobového pracovního oděvu ve stylu socialistických brigád, řekl dnes ČTK ředitel vinařství Chateau Valtice a organizátor David Šťastný.

Před hlavní patnáctiminutovou soutěží absolvovali soutěžící ráno několik zahřívacích kol a také "svačinu na kýblech", tedy oddech a posilnění přímo ve vinici. Poté následovala hlavní soutěžní část, tedy čtvrthodina, kdy musí tým nasbírat ve svém řádku co nejvíce hroznů. "Před zahájením si každý tým vylosuje svůj řádek," připomněl Šťastný. Letos vítěz překonal starý rekord, který činil 568 kilo. "Na regulérnost dohlíží i pelhřimovská agentura Dobrý den, která rekordy eviduje," poznamenal Šťastný.

Sklízí se na jedné z nejprestižnějších vinic Knížecí vyhlídka, což je jižní svah otočený do Rakouska. Retro zážitek dnes posílily také dobové transparenty a budovatelské písně. Pouze se nepodařilo sehnat starý traktor, do vinice musel tedy vyjet moderní. "Nálada byla letos výborná, protože nám přálo počasí. Na rozdíl od loňska, kdy jsme museli mistrovství kvůli dešti zrušit," řekl Šťastný.

Letos se sbíralo Rulandské bílé, z hroznů se vyrobí speciální víno pro členy Spolku přátel valtických vín. Víno z loňských soutěžních hroznů se ochutnávalo odpoledne v zámeckém sklepě.

Zdroj: ČTK
 

Štítky hrozen, Valtice, David Šťastný, vinice, CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s., Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězný tým nasbíral na mistroství světa ve Valticích rekordních 736 kilo hroznů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.