Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ČOI odhalila v Hatích padělky, prodejci napadli inspektorku

Policie obvinila z násilí proti úřední osobě ženu, která údajně napadla inspektorku České obchodní inspekce při kontrole tržnice v Hatích na Znojemsku. Policie navíc prověřuje možnost nabízení úplatku inspektorům ze strany prodejců, řekl dnes mluvčí policie Petr Zámečník.

Inspektoři odhalili při kontrole s téměř 500 padělků textilních oděvů, obuvi a galanterie v celkové hodnotě 3,3 milionu korun, uvedl v tiskové zprávě ředitel jihomoravského a zlínského inspektorátu Karel Havlíček.

Inspektoři provedli mimořádnou kontrolu minulý týden, ale informovali o ní až nyní. "Kontrolovali jsme 20 stánků. Porušení platných předpisů jsme zjistili ve všech. V polovině z nich jsme nalezli zboží porušující práva duševního vlastnictví. Zajistili jsme 483 kusů padělků," uvedl Havlíček. Podle něj se vypracuje odborný posudek, který má potvrdit zajištění padělků světových značek, a poté se zahájí s kontrolovanými správní řízení. V něm se rozhodne o výši pokuty a propadnutí zboží. "Výrobky budou zlikvidované nebo předané k humanitárním účelům," dodal Havlíček.

Prodejci zjistili i další porušení v souvislosti se zákonem o ochraně spotřebitele. Patřilo mezi ně například neseznámení s cenou, chybějící označení nebo nepředání dokladu o koupi na vyžádání. Ve dvou případech inspekce udělila pokuty 4000 a 5000 korun, v ostatních případech čeká prodejce správní řízení.

Podle Havlíčka navíc prodejci nabídli při kontrole inspektorům úplatek a také napadli inspektorku. Inspekce nahlásila obě události policii. "Co se týče napadení kontrolorky, podezřelá žena, která se měla útoku dopustit, byla obviněna z násilí proti úřední osobě. Byla vyslechnuta a propuštěna na svobodu, protože nejsou důvody k omezení její svobody. Vyšetřování nadále probíhá. Možnost uplácení prověřujeme, ale zatím nepadlo konkrétní obvinění," dodal Zámečník.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Česká obchodní inspekce, Karel Havlíček, okres Znojmo, hať

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČOI odhalila v Hatích padělky, prodejci napadli inspektorku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.