Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Housle místo stetoskopů - Evropský orchestr a sbor studentů podpoří Zdravotního klauna koncerty v Praze a Brně

Opustit na několik dní posluchárny a ordinace a místo stetoskopů, skalpelů a skript vzít do rukou housle, flétny, violoncella či kontrabasy se chystá na osm desítek mladých lékařů a mediků z celé Evropy. Evropský orchestr a sbor studentů medicíny (EMSOC) se stejně jako každý rok sejde, aby podpořil dobrou věc.

V pátek 29. července v pražském kostele Svatého Salvátora v Salvátorské ulici a v sobotu 30. července v Brně v Besedním domě proběhnou hned dva benefiční koncerty, jejichž výtěžek poputuje na konto organizace Zdravotní klaun o.p.s.. 

Pod taktovkou známého českého dirigenta a sbormistra Lukáše Prchala provedou amatérští muzikanti ze 14 evropských zemí díla Antonína Dvořáka - Symfonii č. 5, Op. 76 a Mši D dur, Op. 86 tzv. „Lužanskou“. Sbor povede zkušená německá sbormistryně Anna - Katharina Kalmbach.

Vstupné na oba koncerty je dobrovolné, výtěžek bude věnován organizaci Zdravotní klaun o.p.s., která přináší humor a radost hospitalizovaným dětem a geriatrickým pacientům. Podrobné informace naleznete na webových stránkách EMSOC a na Facebooku.

Projekt má mnohaletou tradici, počátky orchestru se datují již do roku 1993.  Každoročně se setkává přibližně 80 studentů a mladých lékařů s láskou k hudbě v jiné evropské metropoli, kde vytvoří symfonický orchestr a sbor. Pod vedením dirigenta z dané země na konci svého desetidenního zkoušení pořádají 2 benefiční koncerty. V předešlých letech se uskutečnily například v Londýně, Barceloně, ​​Lublani, Stockholmu či Budapešti.

V letošním roce se koncerty uskuteční v Praze a Brně, organizace se ujali absolventi 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Do akce se zapojili studenti a lékaři ze Španělska, Polska, Švýcarska, Nizozemska, Německa či Turecka a samozřejmě z České republiky. Záštitu nad projektem převzali rektor Univerzity Karlovy, pan prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. MBA., děkan 3. lékařské fakulty UK, pan prof. MUDr. Michal Anděl, Csc., ministr zdravotnictví, pan MUDr. Svatopluk Němeček, MBA a primátor města Brna, pan Ing. Petr Vokřál.

Štítky orchestr, koncert, Brno, Praha, lékař, Evropa, Univerzita Karlova, Antonín Dvořák, Besední dům, Lukáš Prchal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Housle místo stetoskopů - Evropský orchestr a sbor studentů podpoří Zdravotního klauna koncerty v Praze a Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.