Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žalobkyně navrhla pro Dahlgrena doživotní trest. Rozsudek padne zítra

V případu Dahlgren soud vynese rozsudek ve středu v 9:00, na kdy soudce dnes odročil hlavní líčení. Američan Kevin Dahlgren je obžalován ze čtyř vražd z roku 2013 v Brně. Dnes zazněly závěrečné řeči, obžaloba navrhla pro Dahlgrena doživotní trest, obhajoba zproštění obžaloby.

Podle státní zástupkyně je možno na základě nepřímých důkazů učinit závěr, že pachatelem je obžalovaný Dahlgren, o čemž svědčí nejen expertizy, ale i důkazy o tom, kde se obžalovaný v ten den pohyboval. Podle ní zjištěný pohyb obžalovaného umožňuje závěr, že nikdo jiný než obžalovaný neměl časové možnosti poškozené zabít, uklidit dům, uklidit těla do garáže a zkusit založit požár. Jak státní zástupkyně řekla, Dahlgren v podstatě vyhladil jednu funkční rodinu.

Podle Dahgrenova obhájce Richarda Špíška žádné přímé důkazy, které by svědčily o vině obžalovaného, nebyly provedeny. V závěrečné řeči upozornil mimo jiné i na to, že je s podivem, že důkazu obžaloby v podobě 39 skvrn na Dahlgrenových kalhotách si ani pošťačka či paní na úklid, které s Dalgrenem toho rána mluvily, ani jedna nevšimla. Podle něj ani nelze dojít k závěru, kdy přesně byli jednotliví členové rodiny zavražděni.

"Neexistuje jediný přímý důkaz, který by vinu obžalovaného jednoznačně dokládal. Je pravdou, že řetězec důkazů nepřímých tvoří jakýsi uzavřený kruh, na základě kterého lze na obžalovaného hledět jako na podezřelého. I přesto je možné si představit scénář odlišný. Je možné, že ty události se udály odlišným způsobem, než jak je prezentuje státní zástupkyně," uvedl Špíšek.

Dlouhý proslov měl i Dahlgren. Obšírně popsal svůj někdejší psychický stav, úzkosti, frustrace, negativní myšlenky, které vnímal jako cizí, vnitřní hlas, kterému musel naslouchat. Ve chvíli, kdy se zdálo, že začne popisovat události osudného dne v Brně-Ivanovicích, zůstalo jen u konstatování, že smrt příbuzných považuje za velkou tragédii.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Kevin Dahlgren, Brno, státní zástupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobkyně navrhla pro Dahlgrena doživotní trest. Rozsudek padne zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.